Artroniq Berhad (Artroniq), pemain industri kenderaan elektrik Malaysia, mengumumkan pencapaian kewangan Kumpulan bagi suku pertama berakhir 30 September 2023 (“S1 TK2024”), yang luar biasa dan daya tahan strategik, menandakan permulaan tahun yang menjanjikan dengan peningkatan hasil yang ketara.

Pada S1 TK2024, Artroniq Berhad mencapai hasil luar biasa sebanyak RM16 juta, menandakan peningkatan cemerlang kira-kira 225 kali ganda berbanding S6 TK2023.

Lonjakan dalam hasil ini terutamanya disebabkan oleh resolusi pulangan produk terdahulu dalam produk ICT dan segmen perkhidmatan berkaitan, menandakan pemulihan dan komitmen yang teguh terhadap kualiti dan perkhidmatan pelanggan.

Di sebalik iklim ekonomi yang mencabar, Artroniq Berhad telah mengurangkan kerugian sebelum cukainya dengan ketara kepada kurang daripada RM0.1 juta pada S1 TK2024 daripada RM16 juta pada S6 TK2023.

Penambahbaikan ini adalah hasil daripada inisiatif strategik dan keputusan pengurusan yang berkesan, termasuk menangani kemerosotan muhibah dalam segmen ICT.

Artroniq berkata pihaknya sangat teruja dengan prestasi Q1 yang bukan sahaja mempamerkan daya tahan tetapi juga kehebatan strategik dalam mengharungi cabaran industri.

“Artroniq Berhad secara aktif memanfaatkan pertumbuhan industri semikonduktor dan pasaran kenderaan elektrik yang sedang pesat membangun. Usaha kami, terutamanya dalam basikal elektrik, sejajar dengan objektif Ekonomi Madani Malaysia dan menyumbang kepada matlamat nasional berkecuali karbon menjelang 2050. Kami komited terhadap inovasi, kemampanan dan menyampaikan nilai kepada pemegang kepentingan kami,” katanya di sini hari ini.

Tumpuan kerajaan, seperti yang diketengahkan oleh Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii), terhadap inisiatif seperti Skim Insentif Penggunaan Motosikal Elektrik dijangka dapat memperkukuh pasaran EV, termasuk motosikal elektrik (e-basikal).

Kesimpulannya, Artroniq Berhad kekal fokus pada trajektori pertumbuhannya, memanfaatkan kekuatannya dalam sektor semikonduktor dan kenderaan elektrik. Kumpulan komited untuk menavigasi keadaan pasaran yang dinamik dengan berhemat dan berpandangan jauh strategik, memastikan kejayaan yang mampan pada 2024 dan seterusnya.
Pada 23 November 2023, harga saham Artroniq ialah RM0.845, mewakili modal pasaran RM344.6 juta.