Hektar Asset Management Sdn. Bhd., Pengurus Hektar Real Estate Investment Trust (Hektar REIT), mengumumkan prestasi kewangan yang berdaya tahan untuk suku ketiga berakhir 30 September 2023 (S3 2023).

REIT mempamerkan komitmen yang berterusan terhadap kestabilan kewangan dan pertumbuhan strategik dalam persekitaran ekonomi yang mencabar.

Pada S3 2023, Hektar REIT mencapai jumlah hasil sebanyak RM27.8 juta dan NPI sebanyak RM15.4 juta. Margin Pendapatan Hartanah Bersih (NPI) kekal kukuh pada 55.4%.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Hektar Asset Management Sdn. Bhd., Johari Shukri Jamil berkata, pusat beli-belah Hektar REIT, diposisikan secara strategik sebagai hab kejiranan dan komuniti, telah menjadi tumpuan kejayaan syarikat.

Johari Shukri Jamil, Executive Director & Chief Executive Officer of Hektar Asset Management Sdn. Bhd

“Komitmen kami yang tidak berbelah bahagi untuk meningkatkan campuran penyewaan dan tahap penghunian keseluruhan di pusat membeli-belah kami mencerminkan dedikasi kami kepada pasaran khusus kami,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata langkah strategik tersebut melibatkan pencampuran semula penyewaan dengan memperkenalkan penyewa baharu yang bertenaga untuk melengkapkan tawaran sedia ada.

“Kami yakin inisiatif ini bukan sahaja memenuhi tetapi melebihi jangkaan pelanggan setia kami. Fokus utama kami kekal pada melaksanakan strategi yang disasarkan untuk meningkatkan jumlah pengunjung dan mewujudkan kitaran positif yang berterusan untuk pusat beli-belah dan peruncit kami,” katanya.

Penghunian komited keseluruhan pada masa ini berada pada 88.4%, dan yakin akan melepasi paras 90% menjelang akhir tahun ini.

Johari Shukri percaya pada inisiatif yang menghasilkan faedah jangka panjang dan memastikan pertumbuhan berterusan, akhirnya memberikan pulangan yang mampan kepada Pemegang Unit Hektar REIT.

Mengulas lanjut, dalam menangani cabaran yang ditimbulkan oleh peningkatan kos operasi pada S3 2023, Pengurus secara aktif mengukuhkan kedudukan kewangan REIT dan meningkatkan keuntungan melalui inisiatif pengurusan modal yang kukuh dengan menunjukkan kehematan fiskal.

REIT telah berjaya mengurangkan nisbah penggearannya kepada 44.3% pada suku semasa, turun daripada 44.6% pada 31 Disember 2022, melalui program pengurangan hutang yang disasarkan.

Beliau menjelaskan tiga daripada pusat beli-belah di bawah portfolio, Mahkota Parade & Wetex Parade, mencatatkan kadar penghunian lebih daripada 93% dan Kulim Central merekodkan hampir 98%.

“Secara keseluruhan, pemulihan sewa bagi suku tersebut adalah positif. Langkah-langkah proaktif ini bersedia untuk meningkatkan campuran penyewaan, meletakkan REIT untuk jangkaan pertumbuhan hasil pada suku akan datang,” tambahnya.