Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) merangkul dua anugerah dalam “Asian Water Awards 2023” yang berprestij, anjuran Asian Power, yang berlangsung di Westin Kuala Lumpur pada 8 November 2023.

Asian Power ialah penerbitan suku tahunan yang menjurus kepada industri penjanaan, penghantaran dan pengedaran kuasa di rantau Asia Pasifik, sebahagian daripada syarikat media, Charlton Media Group, syarikat penerbitan dan acara B2B di Asia dengan tajuk seperti Kajian Perniagaan Singapura, Perniagaan Hong Kong, Perbankan & Kewangan Asia, Asia Insurans dan Asia Penjagaan Kesihatan.

Anugerah yang dimenangi, iaitu “Collaborative Water Initiative of the Year – Malaysia” dan “Water Technology Excellence Award (Water Resource Management) – Malaysia”, adalah hasil usaha dan dedikasi PAAB setakat ini untuk memastikan keselamatan air untuk negara.

“Anugerah ini menjadi bukti kepada dedikasi, inovasi dan kepakaran yang tidak putus-putus yang terkandung dalam PAAB.

“Kemenangan anugerah “Asian Water Awards 2023” bukan sekadar sesuatu yang menarik tetapi peringatan bahawa misi kami sebagai satu bentuk pengurusan sumber air yang berkesan dan inovatif,” kata Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif PAAB, Ir. Zulkiflee Omar.

Anugerah “Collaborative Water Initiative of the Year – Malaysia” telah dicapai berkat model tersendiri PAAB, yang melibatkan penyelarasan harmoni pelbagai pihak berkepentingan, termasuk kerajaan persekutuan dan negeri, pengendali air negeri dan Kementerian Kewangan.

Anugerah ini melambangkan komitmen PAAB untuk menjalin perkongsian kukuh yang memacu industri air ke hadapan.

Sementara itu, pendekatan komprehensif PAAB terhadap pengurusan aset air, migrasi aset dan menangani isu air bukan hasil (NRW) diiktiraf sebagai satu bentuk pengurusan sumber air yang berkesan dan inovatif, memenanginya Anugerah “Water Technology Excellence Award (Water Resource Management) – Malaysia”

Anugerah tersebut mengukuhkan lagi komitmen PAAB terhadap pengurusan yang mampan dan cekap bagi sumber kami yang paling berharga, air.

“Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk menekankan kepentingan keselamatan air, yang mesti menjadi keutamaan negara.

“Dengan pelaburan yang betul, kami mempunyai kuasa untuk mengatasi kehilangan air, meremajakan sungai kami, dan juga membina infrastruktur yang akan memastikan perniagaan berkembang maju,” kata Zulkiflee dalam ucapannya.

Beliau merakamkan penghargaan kepada kakitangan PAAB, kerajaan Malaysia dan juga pelbagai pihak berkuasa termasuk MoF, NRECC, SPAN kerana menjadi sebahagian daripada perjalanan PAAB.