Seramai kira-kira 50 penduduk Jalan Pahlawan 22/4 – 46/3, Seskyen 3, Bandar Mahkota Cheras, Selangor menyertai Program Keselamatan Komuniti Bersama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang diadakan di Jalan 22/4 pada Sabtu, 4 November 2023 lalu.

Program yang julung kali diadakan itu dirasmikan oleh Ahli Majlis Perbandaran Kajang (MPKJ), Lim Kim Eng yang mewakili Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang, David Cheong Kian Yong dan mendapat kerjasama baik serta sokongan daripada doktor, jururawat dan kakitangan Pejabat Kesihatan Batu 9, Hulu Langat yang hadir menjalankan pemeriksaan kesihatan percuma kepada penduduk.

Ahli MPKJ, Lim Kim Eng berkata, pihaknya mengucapkan syabas kepada ahli persatuan penduduk yang berjaya menganjurkan program ini kerana ia memberi manfaat kepada penduduk di taman ini untuk menjalankan pemeriksaan kesihatan secara berkala.

“Semua penduduk harus mengambil peluang menyertai program ini kerana pemeriksaan kesihatan diadakan secara percuma oleh doktor dan jururawat dari KKM.

“Bagaimanapun, saya mencadangkan agar program ini diperluaskan kepada penduduk berhampiran taman lain kerana adalah tidak mudah untuk membawa kakitangan KKM menjalankan pemeriksaan kesihatan secara percuma.

“Pihak penganjur harus menggunakan pelbagai platform untuk menghebahkan program ini kepada orang ramai agar lebih ramai penduduk dapat menyertainya. Saya juga mencadangkan mungkin boleh diadakan program cabutan bertuah bagi menggalakkan lebih ramai penduduk sekitar menyertainya,” katanya ketika berucap merasmikan program ini.

Hadir sama, Pengerusi Persatuan Penduduk Jalan Pahlawan, Bandar Mahkota Cheras, Peter Loo Chen; wakil Pejabat Kesihatan Batu 9, Hulu Langat, Doktor Razimah Abdul Razak dan penceramah pemakanan, Acmarina Nur Salwani Muhammad Dalib.

Sementara itu, Kim Eng turut mengumumkan sumbangan oleh ADUN Kajang sebanyak RM2,000 kepada pihak persatuan penduduk bagi melaksanakan program lain pada masa depan.

Antara aktiviti menarik yang dijalankan sepanjang program bersama KKM termasuk pemeriksaan berat badan, tinggi, ujian kadar gula dalam darah, tekanan darah dan nasihat kesihatan oleh Dr Razimah Abdul Razak.

Selain itu, penduduk yang hadir juga berpeluang mendengar ceramah pemakanan dan nutrisi oleh pakar pemakanan, Acmarina Nur Salwani yang menjelaskan lebih lanjut jenis dan saiz sajian yang disarankan mengikut keperluan kalori seseorang individu.

Beliau turut memberikan contoh-contoh sajian nasi, mi, roti, bijiran dan produk bijiran mengikut kaedah Pinggan Sihat Malaysia iaitu perancangan makan seharian yang seimbang yang mana makanan harus rendah lemak, gula dan garam selaras dengan Panduan Diet Malaysia 2010.

Penduduk yang hadir kemudian turut dijamukan dengan sarapan pagi dan pek makanan tengahari diberikan secara percuma.

Sementara itu, salah seorang penduduk yang ditemui berasa bertuah kerana dapat melakukan pemeriksaan kesihatan secara percuma dan mengetahui jenis makanan yang sepatutnya yang diambil setiap hari.

“Selama ini, saya tidak mementingkan jenis makanan yang diambil dan selepas menyertai program ini saya akan cuba mengikuti panduan makanan seharian yang seimbang,” katanya lagi.