HONOR, pengeluar telefon pintar terkemuka dari China memperkenalkan peranti terbaharunya HONOR X9b 5G dengan mempertaruhkan ciri-ciri lasak bertemakan “Tahan Lasak Semua Sudut”.

Sememangnya HONOR benar-benar membuktikan peranti itu cukup tahan lasak apabila dianugerahkan sebagai telefon pintar pertama dunia memperoleh pensijilan lima bintang rintangan jatuh setiap sudut oleh SGS Switzerland, sekali gus mengukuhkan reputasinya sebagai telefon pintar paling tahan lasak sehingga hari ini.

HONOR juga menjadi peranti pertama yang menyediakan perlindungan penggantian skrin 180 hari namun kualiti peranti ini atas kertas menunjukkan tahap penggantian adalah kira-kira 0.64 peratus sekali gus membuktikan produk ini berkualiti tinggi.

Bagaimanapun, HONOR memberikan jaminan penggantian Retak Depan dan Belakang 365 Hari bagi HONOR X9b yang merupakan peranti pertama dalam industri menawarkan pengguna penggantian skrin retak depan dan belakang selama setahun selepas tempoh pembelian.

HONOR berbuat demikian kerana kos pembaikan telefon pintar kini semakin meningkat dan pengguna terpaksa membayar pada harga yang tinggi.

Apa yang menarik dengan model terbaharu ini? Paling jelas ciri kamera utama dengan sensor 108 megapiksel (MP) dan kamera swafoto 16MP serta bateri berkapasiti 5800mAh yang dianggap cukup besar diberikan kepada setiap media yang terpilih menerima peranti ujian ini.

SKRIN

Peranti ini hadir dengan skrin melengkung 6.78-inci AMOLED Curved dengan resolusi 2652×1200 piksel dan 1.07 bilion warna turut menyokong kadar segar semula 120Hz, boleh memainkan kandungan HDR10+ di Netflix dan Prime Video.

Atas kertas, peranti ini juga memiliki ciri untuk keselesaan mata iaitu pengiktirafan Cahaya Biru Rendah TUV Rheinland, menyokong suhu warna dan mod malam Circadian serta ciri Dynamic Dimming.

Melihat kepada paparan warna, skrin HONOR X9b cukup cantik dan jelas dengan tahap kecerahan amat memuaskan sekali gus meletakkan peranti ini sebaris dengan peranti kelas pertengahan lain.

Malah ketika menggunakan peranti ini di bawah cahaya matahari terik juga tidak akan menimbulkan masalah dan kawalan manual tahap kecerahan boleh mencapai sehingga 1200 nits.

REKAAN LUARAN

HONOR X9b hadir dengan rekaan simitrikal yang nipis dengan saiz 163.6 mm (panjang) X 75.5mm (lebar) X 7.98mm (dimensi) dan berat hanya 185gram termasuk bateri.

Peranti ini hadir dengan rekaan skrin melengkung yang tampil lebih eksklusif dan premium manakala butang bezel tidak terlalu tebal dan ringkas. Peranti ini juga cukup selesa digenggam dan disimpan kemas dalam kocek seluar atau dompet wanita.

Melihat kepada rekaan belakang pula, ciri rekaan kameranya agak unik dengan bulatan besar jelas kelihatan dan menerima penarafan IP53 iaitu perlindungan habuk serta air.

Apa yang menarik ialah permukaan badan peranti pada panel belakang itu pula kusam sekali gus mengurangkan kesan cap jari dan habuk namun selesa digengam.

Di atas peranti pula terdapat lubang mikrofon, satu lagi lubang sama di bahagian bawah bersama-sama dengan kekisi speaker, slot kad SIM dan port USB-C. Sisi kanan peranti dilengkapi dengan semua butang kuasa dan butang laras suara sementara tiada apa-apa di sisi kiri.

HONOR X9b menawarkan tiga pilihan warna di Malaysia iaitu Sunrise Orange, Titanium Silver dan Midnight Black.

KAMERA

HONOR X9b dilengkapi dengan tri-kamera di belakang yang menggabungkan sensor 108MP Ultra-Jelas kamera, f/1.75, sudut lebar + 5MP, f/2.2, sudut ultra lebar/makro + 2MP, f/2.4, sensor kedalaman dan kamera swafoto 16MP.

Aplikasi kamera turut dilengkapi dengan banyak ciri AI baharu seperti AI Vlog Assistant, AI Video Quality Enhancement, menyokong mod HDR tersendiri, ciri gambar mod resolusi tinggi dan banyak lagi ciri menarik termasuk pengurangan bunyi bising video.

Menggunakan mod malam juga menghasilkan gambar yang cantik dengan tahap kecerahan warna lebih jitu meskipun zum digital digunakan.

Untuk itu, penulis yang kebetulan berada di Langkawi terus menguji peranti ini dengan pelbagai mod dan hasilnya memang menakjubkan. Lihatlah di bawah ini hasil-hasil gambar yang dirakam menggunakan peranti HONOR X9b ini.

BATERi

Peranti ini dibekalkan dengan bateri sebesar 5800mAh dengan sokongan pengecasan pantas 35W HONOR SuperCharge. Dengan sekali cas, peranti ini boleh bertahan selama tiga hari iaitu 12 jam untuk bermain game atau 22 jam meneroka media sosial.

Pengecasan adalah melalui kabel USB-A ke USB-C yang mana kedua-dua kabel dan palam pengecas disediakan di dalam kotak.

Atas kertas, jangka hayat peranti ini mampu bertahan selama tiga hari sekali gus sesuai untuk apa jua aktiviti dilakukan khususnya mereka yang tegar dengan media sosial. Maka tidak hairanlah peranti ini menerima pengiktirafan label Emas dari DXOMARK.

Selain itu, jangka hayat bateri ini lebih lama apabila mampu bertahan pada tahap 80 peratus kapasiti meskipun sudah dicas selama 1,000 kali.

Tidak ketinggalan, HONOR X9b dipadankan dengan cip prosesor Qualcomm SM6450 Snapdragon 6 Gen 1 (4 nm), Adreno GPU yang mana 40 peratus lebih pantas berbanding model setaranya serta pilihan memori pula mencapai 20GB RAM (12+8GB) dan storan dalaman 256GB.

Bagaimanapun, harga bagi peranti ini masih belum diumumkan, namun penuiis menjangkakan ia bakal ditawarkan pada harga sekitar RM2,000.

5 fakta menarik HONOR X9b Tahan Lasak Semua Sudut:

1.) Ketahanan Peranti 360°:
Dengan Paparan Antijatuh Melantun Ultra HONOR, HONOR X9b mempunyai rintangan jatuh keliling, melindungi kedua-dua bahagian skrin hadapan dan belakang peranti.

2.) Perlindungan 3 Peringkat:
HONOR X9b memiliki struktur tiga lapisan pengukuhan separa skrin, perlindungan mampan sekitar disekeliling skrin, dan perlindungan kedap dalam fiuslaj, bertujuan untuk melindungi skrin, bingkai dan komponen dalaman demi perlindungan yang tiada tandingan.

3.) Bahan Kusyen Canggih:

HONOR X9b tampil dengan bahan kusyen yang canggih dan mampu meresap impak jatuh sehingga 1.2 kali, memastikan peranti anda tetap selamat walau ketika situasi mencabar.

4.) Ketahanan Diiktiraf SGS:
HONOR X9b dengan bangganya memegang takhta sebagai yang pertama dunia mendapat pensijilan 5 bintang rintangan jatuh setiap sudut oleh SGS Switzerland.

5.) Penggantian Retak Depan dan Belakang 365 Hari:

HONOR X9b merupakan yang pertama dalam industri menawarkan pengguna penggantian skrin retak depan dan belakang selama setahun selepas tempoh pembelian.

Spesifikasi HONOR X9b 5G:

 • 6.78″ AMOLED Curved Display, 2652×1200, 120Hz
 • Snapdragon 6 Gen 1 (4nm)
 • Magic OS 7.2, Android 13
 • Saiz 163.6mm x 75.5mm x 7.98 mm
 • Memori 20 GB
 • Storan 256GB
 • Bateri 5800mAh Fast Charging 35W
 • CPU Octa-Core 4 x A78 *2.2 GHz + 4xA55* 1.8GHz
 • GPU Qualcomm Adreno
 • Kamera belakang: 108MP Ultra Clear Camera, f/1.75, sudut lebar 5MP, f/2.2, sudut ultra lebar/makro 2MP, f/2.4, sensor kedalaman
 • Kamera depan: 16MP, f/2.4
 • Ciri Keselamatan: Pengimbas cap jari, pengecaman muka, nombor pin
 • Warna: Sunrise Orange, Titanium Silver dan Midnight Black
 • Harga: RM1,499