Kanser payudara mencatatkan kekerapan diagnosis kanser baharu yang lebih tinggi berbanding kanser paru-paru di seluruh dunia pada 2020 manakala di Asia sahaja, ia merekodkan 22.9% kes baharu

Tambahan pula, lebih ramai wanita di Asia meninggal dunia akibat kanser payudara  berbanding keseluruhan rantau lain di dunia. Di Malaysia, seorang daripada 20 wanita disahkan menghidap kanser payudara yang menjadikan 23 kes baharu setiap hari.

Statistik ini seharusnya membimbangkan sehubungan itu, Pink Oktober di Hospital Thomson  Kota Damansara (THKD) bukan sekadar acara tahunan namun ia menyediakan penyelesaian kepada situasi ini.

Sepanjang bulan ini, THKD memberi tumpuan terhadap pemerkasaan ilmu dan menghulurkan harapan menerusi pelbagai inisiatif Pink Oktober. Antaranya termasuk acara kumpulan sokongan “Look Good Feel Better” bagi pesakit kanser, pemeriksaan payudara dan sesi perundingan, tutorial pemeriksaan sendiri payudara, pemeriksaan kesihatan asas dan pemberian hadiah.

Dalam usaha meningkatkan Pendidikan, perunding pakar kami mengadakan pertemuan dengan pengamal media untuk menyebarkan maklumat mengenai pencegahan, pengesanan awal dan pengurusan penyakit.

Ketua Pegawai Eksekutif Hospital Thomson Kota Damansara Nadiah Wan

Membicarakan tajuk Kanser Payudara dalam kalangan Wanita Muda, Perunding Pakar Bedah Payudara & Onkoplastik THKD, Dr Tan Gie Hooi, menjelaskan, “Walaupun kanser payudara biasanya dikaitkan dengan usia, peningkatan kes yang membimbangkan dalam kalangan wanita muda menekankan keperluan untuk pengesanan dan diagnosis awal. Wanita sering menjadi tulang belakang keluarga; menguruskan diagnosis kanser sambil menjalankan peranan sebagai ibu, anak perempuan dan profesional sememangnya sangat mencabar. Justeru, sokongan dan penyelesaian onkoplastik kami memastikan setiap wanita diperkasakan untuk menghadapi cabaran ini.”  

Perunding Pakar Bedah Payudara, Endokrin, & Am,THKD, Dr Zamzuri Zakaria, berkata,   “Di era maklumat yang berlebihan ini, salah faham mengenai kanser payudara boleh menjadi sesuatu yang memudaratkan, sama seperti penyakit itu sendiri. Dengan mengetepikan mitos dan melengkapkan diri dengan fakta dan tindakan sewajarnya, kami memperkasakan individu untuk membuat keputusan bijak mengenai kesihatan mereka.”  

Pakar Pemakanan THKD, Ginny Tan Gin Wei, menjelaskan lebih lanjut, “Makanan ialah ubat.  Pink Oktober merupakan peluang keemasan untuk memberi penekanan kepada kesan pemakanan dalam mengurangkan risiko kanser payudara. Kami memperkasakan individu dengan pengetahuan untuk membuat pilihan pemakanan yang menyihatkan dan melindungi badan. Pemakanan yang betul merupakan perkara penting dalam pencegahan kanser payudara dan mengurangkan risiko berulang, dan kami berazam untuk membantu semua.”  

Sementara itu, CEO THKD, Nadiah Wan, berkata: “Pink Oktober atau Bulan Kesedaran Kanser Payudara menjadi peringatan yang baik untuk menimba pengetahuan mengenai kanser payudara, cara mengurangkan faktor risiko diri sendiri dan mereka yang tersayang serta  kepentingan menjalani pemeriksaan untuk pengesanan awal.

THKD menawarkan rangkaian lengkap perkhidmatan kesihatan wanita, menyediakan penjagaan khas untuk wanita dalam pelbagai disiplin perubatan termasuk obstetrik & ginekologi, onkologi, serta pembedahan payudara & onkoplastik. “Visi THKD adalah membantu masyarakat menjalani kehidupan yang lebih sihat dengan menjadikan perkhidmatan penjagaan kesihatan tertiari mudah diakses, bertanggungjawab, dan mampan manakala misi kami adalah untuk menyediakan penjagaan kesihatan yang paling lengkap buat wanita dan kanak-kanak,” tambah  Nadiah Wan.

Perubatan Onkologi & Nuklear @ Hospital Thomson menyediakan keupayaan diagnostik dan terapeutik untuk pesakit kanser. Kemudahan ini menempatkan Mediso AnyScan SPECT/CT/PET, iaitu peralatan pengimejan perubatan nuklear Tri-modaliti yang pertama di rantau Asia Pasifik. (Nombor Lesen: KKM/0261)

Perubatan Onkologi & Nuklear @ Hospital Thomson direka untuk menyediakan semua modaliti rawatan kanser di bawah satu pusat kemudahan bagi menyediakan penjagaan pelbagai disiplin dengan pengalaman terbaik sepanjang perjalanan pesakit. Kami bekerjasama dengan NGO dan kumpulan sokongan pesakit kerana kami memahami bahawa diagnosis kanser tidak hanya memberi kesan kepada pesakit, tetapi juga keluarga, rakan-rakan, dan masyarakat sekeliling mereka,” tambah Nadiah. 

Kemudahan ini telah menjalankan lebih daripada 2,600 prosedur diagnostik dan terapeutik dalam kalangan pesakit kanser yang melibatkan serviks, payudara, paru-paru, rektum, kepala, leher, dan otak. Pasukan radioterapi juga telah merawat pesakit kanser payudara menggunakan teknik ‘Deep Inspiration Breath Hold’ (DIBH), dan kanser otak dengan radioterapi dan radiasi craniospinal (CSI).