Forum Antarabangsa Minggu Tenaga Rusia (REW 2023) akan diadakan di Moscow pada 11-13 Oktober.

Peserta akan membincangkan tentang prospek kerjasama tenaga di antara Rusia dan negara membangun terbesar di dunia, termasuk China, India dan negara-negara Afrika.

Salah satu topik utama dalam Forum akan datang ialah kesan penstrukturan semula koridor pengangkutan dan logistik terhadap sektor tenaga global.

“Perdagangan minyak global sedang mengalami perubahan struktur yang besar. Negara-negara Timur Tengah, yang pernah memainkan peranan penting dalam menyediakan komoditi bagi ekonomi Asia Timur yang sedang berkembang, sedang meningkatkan bekalan minyak mereka kepada Eropah.

Oleh itu, Rusia telah meningkatkan secara mendadak eksport minyaknya ke India, China dan beberapa negara Asia Pasifik yang lain.

Selain itu, negara-negara Amerika Latin, termasuk Brazil dan Guyana, dengan jarak penghantaran yang setara dengan Eropah dan negara Asia Pasifik, mereka memainkan peranan yang semakin meningkat dalam pasaran minyak,” kata Penasihat Presiden Persekutuan Rusia dan Setiausaha Eksekutif Jawatankuasa Pelaksana REW 2023, Anton Kobyakov.

Menyatakan bahawa pasaran minyak global terus cuba menyesuaikan diri dengan peristiwa geopolitik semasa, “Minyak Rusia, meskipun dikenakan sekatan, memasuki pelbagai pasaran dengan struktur harga yang berubah-ubah.

Logistik telah menjadi semakin rumit dan mahal, kerana kapal tangki minyak perlu melalui jarak yang jauh untuk menghantar bahan mentah dan produk petroleum. Kesan peralihan ini terhadap masa depan pasaran minyak akan menjadi salah satu topik penting dalam Minggu Tenaga Rusia yang akan datang,” tambah Kobyakov.

Pengimport terbesar produk proses Rusia pada bulan Ogos 2023 ialah Turki, India dan UAE. Ketiga-tiga negara ini menyumbang 46% daripada bekalan maritim Persekutuan Rusia (1.04 juta daripada 2.27 juta t/s). Peranan Brazil, China dan Malaysia menjadi semakin penting: 

Pengguna wilayah ini menyumbang sehingga 18% (397,000 t/s) daripada jumlah struktur pembekal produk minyak Rusia. 

Singapura, yang membangunkan hab produk minyaknya secara aktif, menyumbang kepada 7% lagi daripada penghantaran produk proses Persekutuan Rusia (152,000 t/s) dalam bulan Ogos.

Republik Yunani dan Malta juga memainkan peranan yang penting: Berlaku pemunggahan produk petroleum di perairan wilayah negara-negara EU ini, menjadikan jumlah bahagian eksport negara-negara ini pada bulan Ogos 2023 ialah 8% (191 t/s).

“Penstrukturan semula aliran logistik bukanlah sekadar slogan yang menarik, tetapi merupakan fakta kukuh. Contohnya, pada bulan Ogos 2023, 20 pengimport produk petroleum teratas daripada Persekutuan Rusia termasuk 9 negara-negara Afrika: Algeria, Ghana, Mesir, Maghribi, Nigeria, Senegal, Tunisia dan Togo.

Jumlah pembekal maritim bagi produk petroleum daripada Rusia kepada negara-negara ini telah mencapai 411 ribu tong sehari (t/s), dan mereka berkongsi struktur eksport Rusia yang menyumbang kepada 18%,” kata Igor Yushkov, merupakan pakar daripada Kelab Tenaga REW.

Umumnya, menurut Igor Yushkov, jumlah pembekal produk minyak luar pesisir daripada Rusia telah berkurang hampir 780,000 t/s sejak beberapa bulan lalu. Perkara utama ini disebabkan oleh komitmen Rusia untuk mengurangkan pengeluaran minyak di bawah perjanjian OPEC+.

Disokong oleh Kerajaan Bandar Moscow, Forum Antarabangsa Minggu Tenaga Rusia dianjurkan oleh Kementerian Tenaga Persekutuan Rusia dan Yayasan Roscongress, yang merupakan institusi pembangunan bukan kewangan yang berorientasikan sosial dan penganjur utama konvensyen, pameran, serta perniagaan, awam, belia, sukan dan acara budaya.