Dalam satu perayaan yang penuh gemilang dalam bidang pendidikan dan perkongsian, Israk dengan bangganya mengumumkan kerjasamanya dengan Muafakat bagi Majlis Malam Anugerah Muafakat 2023 yang telah berlangsung pada 23 September 2023.

Acara ini yang dianjurkan oleh Muafakat, berjanji untuk menjadi malam yang penuh dengan inovasi dan komitmen untuk meningkatkan pengalaman pendidikan. Acara malam gala ini juga adalah bertujuan untuk menghargai kerjasama dan sokongan padu ahli-ahli
Muafakat negeri sedia ada dan mantan yang terdahulu didalam manggalas tanggungjawab
melaksanakan aktiviti pembangunan, aktiviti pegumpulan dana, dan sokongan terhadap maktab masing-masing.

Mengenai kerjasama Israk dalam bidang pendidikan, Israk, penyedia teknologi terkemuka,
memberikan sokongan terhadap Muafakat melalui kerjasama dengan menyediakan platform dan alat teknologi kepada Muafakat.

Sumbangan ini mencerminkan komitmen teguh Israk terhadap kecemerlangan pendidikan.
Untuk meningkatkan impak lagi acara tersebut, Israk telah menyediakan Smartboard terkini dan kamera media sosial interaktif untuk digunakan pada hari acara Majlis Malam Anugerah Muafakat tersebut.

Penggunaan teknologi ini bertujuan untuk meningkatkan atmosfer pembelajaran dan mempersembahkan kemungkinan alat pembelajaran moden dan media interaktif dalam proses pendidikan. Dari sudut kepentingan Muafakat mengakui kepentingan memupuk kerjasama dan inovasi dalam bidang pendidikan.

Demonstrasi papan pintar kepada pengunjung Malam Malam Anugerah Muafakat 2023

Mereka dengan murah hati menyediakan ruang untuk mengetengahkan Israk semasa Majlis Malam Anugerah Muafakat 2023. Ruang ini akan berfungsi sebagai pusat untuk mempamerkan penyelesaian inovatif Israk dan berinteraksi dengan para hadirin pada malam itu.

Selain itu, peranan Israk sebagai pembekal eksklusif Smartboard adalah bukti kepercayaan
Muafakat terhadap penyelesaian teknologi canggih Israk. Kerjasama ini bertujuan untuk
memberi kuasa kepada pendidik dan pelajar dengan alat pendidikan terkini, memastikan masa depan yang lebih cerah bagi sistem pendidikan Malaysia.

Ini membuktikan Israk dan Muafakat mempunyai komitmen yang tinggi dan kuat terhadap menaik tarafkan pendidikan Malaysia.

Muafakat, sebelum ini dikenali sebagai Badan Permuafakatan Pendidikan Mara Malaysia, ditubuhkan pada 17 Mei 1999. Selama hampir dua dekad, mereka telah menyediakan platform untuk forum dan perkhidmatan yang memberi manfaat kepada kebajikan dan kemajuan pelajar di Maktab Rendah Sains MARA/Kolej MARA.

Muafakat juga memainkan peranan penting dalam mendorong aktiviti ekonomi, membolehkan ibu bapa, guru, dan bekas pelajar mengumpulkan dana dan mengalokasikannya kepada projek pendidikan MARA.

“Kami sangat gembira untuk berkerjasama dengan Muafakat bagi Majlis Malam Anugerah
Muafakat 2023. Komitmen Israk terhadap pendidikan adalah kukuh, dan kerjasama ini adalah bukti keazaman kami untuk menyediakan penyelesaian inovatif yang meningkatkan
pengalaman pembelajaran,” kata Najib Habeb, Pengarah Urusan di Israk.

Muafakat sentiasa menjadi mercu tumpuan dan sokongan kepada pelajar dan pendidik di seluruh Malaysia. Untuk memfokuskan kepada agenda Pembangunan anak bangsa yang harus dimulakan dengan menyuntik ilmu pengetahuan dan maklumat Pendidikan.

“Ini adalah sebagai senjata utama untuk melakukan transformasi kepada anak bangsa. Seperti yang di bahaskan oleh Tun Razak di dalam parlimen dulu, bahawasanya untuk membangunkan anak bangsa tidak ada jalan pintas melainkan dengan ilmu dan Pendidikan.

“Ini merupakan cara dimana kita dapat merubah sosio ekonomi di Malaysia. Kerjasama ini dengan Israk mencerminkan komitmen kami untuk kekal di barisan hadapan dalam teknologi pendidikan.”Dato Dr. Asyraf Wajdi Daro Dusuki, Pengerusi MARA.