Zoom Video Communications, Inc. (Zoom) telah mengumumkan bahawa Zoom AI Companion (dahulunya Zoom IQ), pembantu digital AI generatif syarikat, kini disertakan tanpa kos tambahan untuk pelanggan dengan perkhidmatan berbayar di akaun pengguna Zoom mereka.

AI Companion mengukuhkan visi Zoom untuk menyampaikan sambungan manusia tanpa had pada satu platform, memperkasakan orang dengan meningkatkan produktiviti mereka, mempertingkatkan kemahiran mereka, dan meningkatkan keberkesanan pasukan.

Zoom juga mengumumkan hari ini bahawa Zoom IQ untuk Jualan, perisian kecerdasan perbualan mereka, akan dinamakan semula sebagai Zoom Revenue Accelerator.

“Sejak Zoom memperkenalkan AI generatif pada awal Jun, ribuan syarikat telah mendapat manfaat daripada ujian percubaan percuma untuk Team Chat compose dan Meeting summary.

Bermula musim luruh ini, Zoom akan memperluaskan dengan ketara penawaran AI generatifnya di seluruh platformnya dengan pelancaran AI Companion, tanpa kos tambahan dengan akaun pengguna Zoom berbayar,” kata syarikat itu dalam kenyataan.

“Pendekatan bersekutu Zoom terhadap AI menyampaikan hasil yang berkualiti tinggi dan menurunkan kos dengan secara dinamik menggabungkan model bahasa besar sendiri, bersama dengan model pihak ketiga seperti Meta Llama 2, OpenAI, dan Anthropic.”

Berakar daripada pendekatan ini, Zoom AI Companion menyampaikan keupayaan pembantu digital masa nyata yang kuat untuk membantu pengguna meningkatkan produktiviti dan bekerja sama dengan lebih berkesan.

Pelanggan Zoom boleh menjangkakan untuk melihat AI Companion di seluruh platform, dari Mesyuarat, Team Chat, Telefon, Emel, dan Whiteboard, dengan ciri-ciri tambahan dalam peta jalan.

“Kami melampaui kehebohan dalam AI generatif dengan menyampaikan produk yang konkrit dan mengganggu model harga industri, menjadikannya mudah bagi perniagaan dan orang seperti anda dan saya untuk memanfaatkan sepenuhnya kelebihan AI generatif dalam kerja sehari-hari kita,” kata Smita Hashim, ketua pegawai produk di Zoom.

“Kami diasaskan atas melakukan apa yang betul untuk pelanggan kami, dan kami percaya dengan teguh bahawa menawarkan Zoom AI Companion tanpa kos tambahan kepada akaun pengguna Zoom berbayar kami menyampaikan nilai yang hebat ketika kita semua mengharungi cabaran yang dihadapi kita hari ini.

Kami bersemangat untuk melihat pelanggan dan pengguna kami mula menggunakan AI Companion dan tentang peta jalan kami yang kuat untuk inovasi lanjut yang disokong oleh komitmen terhadap AI yang bertanggungjawab.”

Matlamat Zoom adalah untuk melabur dalam inovasi yang dikuasai oleh AI yang meningkatkan pengalaman pengguna dan produktiviti sambil memberi keutamaan kepada kepercayaan, keselamatan, dan privasi.

Pada bulan Ogos, Zoom berkongsi bahawa ia tidak menggunakan sebarang audio, video, sembang, perkongsian skrin, lampiran, atau kandungan pelanggan lain seperti komunikasi pelanggan (seperti keputusan undian, papan putih, atau reaksi) untuk melatih model kecerdasan buatan Zoom atau pihak ketiga.

Selain itu, AI Companion dimatikan secara lalai — pemilik akaun dan pentadbir mengawal sama ada untuk membolehkan ciri-ciri AI ini untuk akaun mereka. Zoom menyediakan pentadbir dan pengguna kawalan dan kebolehlihatan apabila ciri-ciri AI sedang digunakan atau diaktifkan.

Dengan memenuhi keperluan privasi pelanggannya terlebih dahulu, Zoom mengambil kedudukan kepimpinan, membolehkan pelanggannya menggunakan AI Companion dan keupayaannya dengan keyakinan.

AI Companion memudahkan dan mengurangkan gesekan untuk bekerjasama dan menjadi lebih produktif, menghapuskan tugas-tugas berulang dan gangguan, dan membantu pasukan bekerjasama dengan lebih berkesan.

Ia memasukkan beberapa keupayaan AI masa nyata yang baru dengan serta-merta, dengan keupayaan tambahan dijangka akan dilancarkan dalam beberapa bulan akan datang. AI Companion mengubah cara kerja moden dalam cara-cara berikut:

  • Dengan Zoom Meetings, pengguna boleh menonton rakaman lebih cepat melalui sorotan dan bab pintar, dan mengkaji ringkasan dan langkah-langkah seterusnya, supaya mereka dapat dengan mudah mengejar mesyuarat yang terlepas. Dalam mesyuarat, jika dibenarkan oleh hos mesyuarat, peserta dapat mengejar dengan cepat tanpa mengganggu aliran mesyuarat dengan menghantar soalan secara senyap melalui panel sebelah AI Companion dalam mesyuarat untuk menerima jawapan yang dijana oleh AI mengenai apa yang mereka lepaskan. Selepas mesyuarat, hos dapat menerima ringkasan mesyuarat automatik untuk dikongsi dengan peserta dan mereka yang tidak dapat menghadiri mesyuarat. Kemampuan ini membantu ahli pasukan yang mungkin berada di zon masa yang berbeza untuk mengejar secara tidak serentak. Dirancang untuk musim bunga 2024, pengguna juga akan mempunyai keupayaan untuk menerima maklum balas masa nyata mengenai kehadiran mereka dalam mesyuarat, serta bimbingan mengenai kemahiran perbualan dan persembahan mereka.
  • Zoom Team Chat adalah penting untuk kerja masa nyata dan tidak serentak, tetapi mudah untuk tersesat dalam kuantiti mesej. AI Companion membolehkan pengguna untuk dengan cepat menaip mesej berdasarkan konteks benang sembang, serta mengubah nada dan panjang, supaya mereka dapat menghabiskan masa yang kurang untuk menyusun balasan. Dalam beberapa minggu akan datang, pengguna akan dapat mengejar benang sembang panjang melalui generatif AI ringkasan, dan pada awal 2024, pengguna akan mempunyai keupayaan untuk melengkapkan ayat sembang dan menjadualkan mesyuarat dari sembang.
  • Musim luruh ini, pengguna Zoom Whiteboard akan mendapat bantuan dari AI Companion dengan menjana dan mengategorikan idea, dan pada musim bunga 2024, pengguna akan dapat menggunakan kandungan papan putih mereka untuk menjana imej dan mengisi templat papan putih.
  • Selain itu, pada awal musim luruh, pengguna Zoom Mail akan dapat mendapatkan cadangan draf emel. Pada musim bunga 2024, pengguna akan dapat menambah ringkasan mesyuarat ke Zoom Notes dan merangkumkan benang SMS dan panggilan dengan Zoom Phone.
  • Pada musim bunga 2024, pengguna akan dapat berinteraksi dengan AI Companion melalui antara muka perbualan yang akan dapat memahami konteks soalan dan menyokong pengguna dengan kandungan mereka di seluruh platform Zoom, seperti mesyuarat sebelumnya, sembang, dan memilih aplikasi pihak ketiga yang terhubung, bahkan memulakan tindakan atas pihak mereka.

Pengguna akan dapat mengakses AI Companion dari dalam aliran kerja sedia ada seperti di dalam Zoom Meetings, Zoom Team Chat, dan Zoom Whiteboard untuk kemampuan seperti Meeting summaries, Team Chat compose, dan Whiteboard generation dengan pengalaman yang mudah dan senang digunakan.

Bermula sekarang, pengguna juga boleh mempunyai kemampuan interaktif dengan AI Companion melalui panel sisi dengan mengakses ini secara langsung dalam pengalaman Mesyuarat; kemampuan ini akan berkembang di seluruh platform Zoom pada musim bunga 2024, seiring kemampuan ditambahkan.