Samsung Galaxy Z Flip4 terbaharu ini adalah peranti generasi keempat yang menggabungkan penambahbaikan utama seperti yang diminta oleh pengguna telefon pintar boleh lipat Samsung.

Antara perkara utama untuk menjadikan pengalaman yang lebih optimum daripada rekaan sebelumnya, tentu sekali ciri bateri yang lebih besar bagi memastikan penggunaan peranti ini lebih lama.

Apa yang menarik pada peranti sebesar tapak tangan Z Flip4 kali ini? Jika dilihat pada pandangan mata kasar tidak ada banyak perubahan selain tampil dengan warna baharu namun tetapi kali ini lebih menekankan kepada aspek dalaman.

Menurut satu kajian yang pernah dijalankan, pengguna telefon pintar menghabiskan masa purata lebih tiga jam sehari melayari internet dan jumlah itu mungkin sudah meningkat pada masa kini.

Malah satu lagi kajian pada awal tahun ini yang diterbitkan dalam jurnal Computers in Human Behavior mendedahkan Malaysia berada di tempat ketiga di belakang China dan Arab Saudi yang mempunyai kadar ketagihan telefon pintar tertinggi di dunia.

Penyelidik di Universiti McGill, Kanada, menggunakan data penggunaan telefon pintar antara 2014 dan 2020 daripada hampir 34,000 peserta di seluruh dunia. Dalam kajian itu, Jerman dan Perancis mempunyai kadar ketagihan paling rendah.

Berdasarkan kepada kajian-kajian ini menunjukkan bahawa penggunaan telefon pintar amat berkait rapat dengan tahap kapasiti bateri yang digunakan. Semakin besar kapasiti maka lebih lama tahap penggunaannya dan menjadi faktor utama pemilihan sesuatu peranti di pasaran.

Justeru, salah satu penambahbaikan dilakukan pada peranti terbaharu Z Flip4 ini ialah memuatkan bateri berkapasiti 3700 mAh yang lebih besar berbanding 3300 mAh tahun lalu.

Ia turut hadir dengan cip pemprosesan paling berkuasa untuk peranti Android di pasaran sekarang iaitu Snapdragon 8+ Gen 1. Peranti kompak ini mampu memuatkan spesifikasi hebat dan berkuasa.

Samsung Galaxy Z Flip4 menggunakan sistem operasi One UI 4.1.1 berasaskan Android 12L. Ini adalah sistem operasi Android terbaik pernah digunakan kerana ia amat mesra dengan skrin yang boleh-lipat.

Pelbagai fungsi dan ciri yang memanfaatkan peranti dalam format ini lancar digunakan. Pengecasan bateri 3700mAh yang digunakan dalam peranti hanya mengambil masa 30 minit untuk mencapai tahap 50 peratus dengan kuasa pengecasan 25W.

 

Sebagai satu peranti mercu di pasaran, boleh dikatakan jangka hayat bateri peranti ini mampu mencapai sehingga lebih 8 jam untuk penggunaan ringan seperti membaca whatsApp atau melayari internet.

Bagaimanapun, jika sistem kamera peranti ini digunakan dengan lebih kerap, ia akan menyebabkan tahap penggunaan bateri lebih tinggi dan begitu juga bagi tujuan bermain game.

Meskipun peranti terbaharu ini kelihatan lebih nipis berbanding model terdahulu, penambahan kuasa bateri tidak terlalu membebankan berat pada peranti ini seberat 187 gram.

Skrin boleh-lipat peranti ini sebesar 6.7″ Dynamic AMOLED 2X menyokong kadar segar semula 120Hz secara adaptif lengkap dengan lapisan kaca Ultra Thin Glass (UTG) generasi terbaru.

Sepanjang penggunaan peranti ini mendapati, kualiti gambar yang dihasilkan cukup hebat, jelas dan jitu malah video di YouTube juga memberikan pengalaman menonton yang menyeronokkan.

Skrin peranti ini turut menyokong mod HDR10+ untuk aplikasi seperti Netflix dan YouTube. Kandungan nampak terang dan jelas ketika digunakan untuk tempoh masa yang pendek.

Kadar segar semula 120Hz juga adalah sangat pantas dan lancar sehingga tidak langsung mengalami masalah kadar segar semula yang tidak konsisten atau sistem tergendala.

Peranti ini walaupun hanya ada 8GB RAM, ciri RAM Plus mampu menambah sehingga 8GB memori secara maya menjadikan jumlah keseluruhan memori mencecah 16GB.

Kesimpulan

Peranti ini sangat sesuai untuk bersantai dan menonton vlog YouTube atau rancangan TV secara bebas tangan. Hanya letak atas permukaan meja yang rata, anda boleh berswafoto tanpa memerlukan sebarang tripod.

Dilengkapi sistem pembesar suara Stereo Z Flip4 yang dipertingkatkan dengan Dolby Atmos®, anda mendapat bunyi yang mengasyikkan dengan kejelasan, kedalaman dan kesan spatial yang luar biasa, tidak kira apa yang anda tonton atau dengarkan.

Memiliki peranti yang premium dan eksklusif ini menjadi satu kelebihan bagi mereka yang mahukan gaya trendy serta citarasa tinggi dan paling best bateri lebih besar untuk penggunaan jangka hayat yang lama.

Tahap penggunaan bateri juga lebih baik, jika mahu jangka hayat lebih lama aktifkan sahaja mod power saving dan anda boleh menggunakan peranti ini tanpa kerap mengecas.

Harga Jualan Samsung Galaxy Z Flip4

RM4,099 (8/128GB)
RM4,399 (8/256GB)
RM4,899 (8/512GB)
RM4,599 Bespoke Edition (8/256)