Piala Asia MICHELIN bakal menyaksikan persaingan antara para ‘gamer’ dari Thailand, Indonesia dan Australia untuk memenangi hadiah-hadiah bernilai sejumlah RM18,000 keatas

MICHELIN, syarikat tayar terkemuka di dunia menjemput para peminat permainan video lumba kereta bagi merebut peluang untuk mewakili Malaysia di ‘Piala Asia Michelin Dikuasakan oleh Gran Turismo’.

Acara e-lumba tahunan ini akan menyaksikan para ‘gamer’ dari Malaysia bertanding dengan peserta-peserta lain dari Thailand, Indonesia, dan Australia untuk menjulang piala ini.

Hadiah Utama berupa pakej perjalanan yang ditanggung sepenuhnya oleh MICHELIN, ia bakal memberi peluang kepada johan pertandingan ini untuk meneroka dunia MICHELIN dalam kegiatan sukan permotoran dan mobiliti di acara Michelin Passion Experience (MPE) yang bakal diadakan pada tahun ini di Litar Yas Marina yang terletak di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu.

Naib johan akan membawa pulang satu set tayar MICHELIN; manakala pemenang tempat ketiga akan dihadiahkan kad bahan api bernilai lebih daripada RM1,500. Pendaftaran bagi pusingan kelayakan akan dibuka mulai hari ini sehingga 8 Julai 2022.

Setiap seorang daripada 500 peserta berdaftar yang pertama di Malaysia akan dihadiahkan barangan MICHELIN yang eksklusif.

Piala Asia Michelin Dikuasakan oleh Gran Turismo merupakan sebuah pertandingan e-lumba
yang akan menggunakan platform ‘Gran Turismo’ di PlayStation 4 dalam mod Sport.

Peserta berdaftar dikehendaki untuk menghantar catatan masa terbaik mereka bagi Pusingan Kelayakan dari 11 hingga 15 Julai 2022. Enam peserta dengan catatan masa terbaik akan diumumkan pada tarikh 20 Julai 2022 untuk mewakili Malaysia dalam pusingan Separuh Akhir lalu berlumba dengan enam wakil peserta terbaik dari tiga lagi negara lain yang mengambil bahagian.

Sejumlah 24 peserta dalam Pusingan Separuh Akhir (enam pemain dari setiap negara: Thailand, Malaysia, Indonesia, dan Australia) akan dibahagikan kepada dua kumpulan, setiap satu akan terdiri daripada 12 pemain.

Enam pemain terpantas dalam setiap kumpulan akan mara ke Pusingan Akhir, yang akan disiarkan secara langsung pada 26 Ogos 2022 bermula jam 8 malam (Malaysia), melalui akaun Facebook rasmi MICHELIN Malaysia berserta saluran-saluran media sosialnya yang lain.

Tiga peserta di tangga teratas akan diumumkan secara rasmi pada tanggal 30 Ogos 2022.