Pahang telah terjejas teruk oleh hujan lebat baru-baru ini dan adalah antara yang paling teruk dilanda banjir di Semenanjung Malaysia.

DoctorOnCall, platform kesihatan digital pertama dan terbesar di Malaysia, telah menghulurkan tangan membantu meringankan beban mereka yang terjejas dengan khidmat telekesihatan percuma berserta kit bantuan perubatan dan kebersihan asas yang dijayakan melalui rangkaian doktor dengan rakan-rakan farmasi mereka.

Program ini adalah sebahagian daripada inisiatif DoctorOnCall dalam memainkan peranannya sebagai organisasi yang bertanggungjawab dalam pembangunan masyarakat.

Gambar Hiasan

Hazwan Najib, Pengarah & Pengasas Bersama DoctorOnCall berkata, DoctorOnCall menghulurkan tangan untuk memastikan kesihatan mangsa-mangsa banjir terjaga dengan baik, kerana ada di antara mereka yang mungkin menderita dari keadaan kesihatan yang disebabkan oleh banjir seperti cirit-birit, keracunan makanan tambahan pula ada di antara mereka yang mempunyai penyakit kronik seperti diabetes, darah tinggi dan masalah jantung.

“Mangsa pula mungkin kehilangan rekod perubatan, kad perubatan dan ubat-ubatan mereka ketika banjir dan memerlukan bantuan perubatan segera. Dengan perkhidmatan teleperubatan percuma kami untuk mangsa-mangsa banjir, mereka dapat menghubungi dan mendapat khidmat nasihat dari doktor-doktor yang berdaftar dalam rangkaian kami “.

Inisiatif ini yang telah berjalan secara rasmi selama 2 bulan di Temerloh merangkumi ubat-ubatan percuma yang diberikan kepada pesakit berdasarkan preskripsi dan budi bicara doktor bergantung pada keadaan pesakit.

Kerjasama erat antara DoctorOnCall dengan rakan-rakan farmasinya telah membolehkan inisiatif ini berjalan dengan lancar. Sehingga kini, laporan menunjukkan jumlah mangsa banjir yang melebihi 20,000 orang di seluruh Pahang minggu lepas telah menurun kepada 7,012 orang dari 1,923 keluarga berlindung di 92 pusat pemindahan di seluruh negeri.

“Ditambah pula dalam suasana pandemik, kebarangkalian untuk situasi menjadi luar kawalan sentiasa ada. Dengan program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) DoctorOnCall, kami berharap usaha kami sedikit sebanyak dapat memberikan impak positif kepada mereka yang memerlukan”, katanya lagi.

Program ini diadakan dalam semangat kesukarelaan dan kebersamaan dengan kerjasama pelbagai pihak seperti Sukarelawan Kerajaan Negeri Pahang termasuk Pejabat Daerah dan Majlis Daerah, Majlis Tindakan Sosial Pahang (MTSP) dan Skuad Bencana Pahang.