Wabak Covid-19 telah memberi tamparan kepada ramai individu dan perniagaan, terutamanya daripada segi kewangan.

Ini telah mendorong banyak perusahaan kecil dan sederhana serta mikro (PKSM) tempatan untuk memindahkan perniagaan mereka dalam talian sejak permulaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), pada Mac 2020.

Dato Teng Chang Khim

Kerajaan Negeri Selangor telah berusaha selama bertahun-tahun untuk mempromosikan digitalisasi industri.

Dengan pelaksanaan semula PKP Bersyarat di Selangor dan Kuala Lumpur yang bermula pada 14 Oktober, desakan untuk tenaga kerja yang lebih digital memang tepat waktunya.

Statistik daripada Jabatan Perangkaan Malaysia menunjukkan bahawa 98.5%, atau 907,065 syarikat yang berdaftar di Malaysia adalah PKS, dengan 19.8% berasal dari Selangor.

PKS juga menyumbang 38.3% daripada KDNK negara, dan 66.2% peluang pekerjaan baru.

Dari sebuah kerajaan yang mengambil berat tentang rakyat dan ekonomi, Dato’ Teng Chang Khim, Ketua Jawatankuasa Tetap Pelaburan, Industri & Perdagangan dan PKS Kerajaan Negeri Selangor, telah menghasilkan satu siri video wawancara dengan pemain industri perusahaan kecil dan sederhana serta mikro (PKSM) dalam negeri Selangor.

Siri ini bertujuan untuk mengiktiraf sumbangan industri dan PKSM, dan untuk mendorong dialog antara kerajaan negeri dan PKSM.

Siri ini akan mempamerkan cabaran yang dihadapi oleh 10 sektor dalam Selangor selama wabak Covid-19, rancangan pemulihan pasca wabak Covid-19 mereka, dan bagaimana inisiatif mesra-PKS Kerajaan Negeri Selangor telah menyokong mereka supaya ekonomi dapat terus berkembang.

PKS yang diwawancara dalam siri video ini berasal dari 10 sektor, termasuk sains dan teknologi, peruncitan, pertanian dan perikanan; logistik; pelancongan; perusahaan makanan dan minuman; e-Dagang; filem dan televisyen; pembangunan hartanah, dan perusahaan kecantikan.

Individu yang diwawancara termasuk:

1. Datin Winnie Loo – Pengasas salun rambut terkemuka ‘A Cut Above’

2. Dato’ Ho Hon Sang – Pengerusi Persatuan Pemaju Hartanah & Perumahan cawangan Selangor (REHDA Selangor)
3. Chia Tian Hee – Pengerusi Persatuan Kebajikan Nelayan dan Peniaga-Peniaga Ikan Sekinchan, Selangor
4. Dato’ Kamil Othman – Bekas Ketua Pengarah Perbadanan Pembangunan Filem Nasional Malaysia (FINAS)
5. Ong Shen Loong – Pengarah Urusan Lalamove
6. Dato’ Ng Wan Peng – COO Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC)

Projek video ini juga berfungsi sebagai platform komunikasi bagi industri ini untuk berkongsi cabaran mereka dan juga visi masa depan mereka.

Video pertama dalam siri ini, bertajuk “Impak Covid-19 terhadap Sains dan Teknologi di Malaysia”, akan ditayangkan pada 20 Oktober (Selasa) jam 8 malam. Video baru dalam siri ini akan disiarkan setiap minggu.

Siri video ini boleh ditonton di http://bit.ly/OfficialTengChangKhim, dengan jadual siaran berikut: