Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) dan Standard Chartered Saadiq Malaysia telah menandatangani sebuah perjanjian untuk menyediakan perkhidmatan pembayaran zakat melalui platform perbankan digital.

Pelanggan Standard Chartered kini boleh membayar zakat melalui laman web atau aplikasi mobil Standard Chartered Malaysia, walau di mana jua mereka berada.

Ahmad Shukri Yusoff, Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, berkata, “Zakat adalah kewajipan bagi umat Islam, dan menunjukkan bahawa Islam amat mengambil berat hal keadilan sosial dan ekonomi.

Terdapat lebih daripada sepuluh jenis zakat yang perlu dibayar setiap tahun, dan pengurusan pungutan zakat yang telus amat penting bagi memastikan pengagihan harta dan pendapatan yang adil lagi saksama.”

“PPZ-MAIWP akan terus berkolaborasi dengan pelbagai rakan kongsi dan saluran, dengan memfokuskan kepada platform digital, bagi memastikan umat Islam di Malaysia dapat memenuhi kewajipan bayaran zakat dengan mudah.

Kami telah menyaksikan perbezaan yang ketara dari segi jumlah pembayar zakat yang membuat bayaran melalui saluran atas talian pada tahun ini disebabkan oleh penularan wabak COVID-19, dan kami percaya jumlah ini akan terus meningkat walaupun selepas pandemik berakhir.

Melalui kerjasama dengan Standard Chartered, kami yakin bahawa pembayaran akan diuruskan dengan telus dan selamat. Kami juga gembira kerana kerjasama ini juga memberi manfaat kepada rakyat Malaysia yang beragama Islam dan sedang bekerja di luar negara seterusnya berhasrat untuk membayar zakat mereka di Malaysia.”

Mohd Suhaimi Abdul Hamid, Ketua Pegawai Eksekutif Standard Chartered Saadiq Malaysia berkata, “Di Standard Chartered, kami amat menekankan penambah baikan adaptasi digital.

Penetrasi perbankan digital dalam kalangan pelanggan kami adalah tinggi, termasuklah sebelum kemunculan pandemik ini. Mengikut data semasa, hampir 45% pelanggan runcit menggunakan perbankan digital di mana 95% transaksi dilakukan secara digital.

Kami merancang untuk mengukuhkan perkhidmatan digital dan meletakkan Standard Chartered Saadiq sebagai bank digital Islam yang terbaik di Malaysia – sebuah pengiktirafan yang telah kami terima dari Global Finance bagi tiga tahun berturut-turut.

“Kami sedang meningkatkan promosi bagi platform perbankan digital, terutamanya buat masa ini bagi meminimumkan perhubungan fizikal sebaik mungkin, dan kami berbesar hati dengan tawaran untuk bekerjasama dengan PPZ-MAIWP dalam menyediakan perkhidmatan baru buat pelanggan kami.

“Perkhidmatan pungutan zakat atas talian ini tidak terhad kepada pelanggan tempatan sahaja, tetapi secara global. Standard Chartered Saadiq adalah satu-satunya bank Islam antarabangsa yang mempunyai kehadiran fizikal di pelbagai pasaran – seperti Malaysia, UAE, Arab Saudi, Bahrain, Pakistan, Bangladesh dan Kenya – dan rangkaian kami yang luas memudahkan pelanggan Bank yang bekerja di luar negara untuk menyalurkan bayaran zakat mereka kembali ke Malaysia dengan satu klik sahaja.

Kemudahan seperti ini amat diperlukan sepanjang kawalan pergerakan dan perjalanan di seluruh dunia.”