Selepas menjalani latihan selama 12 bulan, 24 wanita berusia antara 16 dan 20 tahun yang merupakan kumpulan kelas 2019, kini lulus dari program Beauty for a Better Life (BFBL) L’Oréal Foundation.

Mereka kini adalah pendandan rambut dan jururias yang diiktiraf, dan bersedia untuk mengorak langkah dalam industri kecantikan!

Berdasarkan kepada prinsip memperkasa melalui pendidikan, program ini mula dilaksanakan oleh L’Oréal Malaysia sejak 2016 sebagai sumbangan syarikat dalam memainkan peranan untuk memperkasakan wanita muda di negara ini melalui pendidikan.

Ia menyediakan wanita muda dengan latihan berkualiti tinggi dan tanpa bayaran dalam sektor dandanan rambut dan kecantikan profesional. Dengan kerjasama Majlis Kebangsaan Pertubuhan Wanita (NCWO) menerusi Pusat Peluang Latihan Vokasional YWCA (VTOC), program ini bertujuan untuk mendidik wanita muda Malaysia yang tidak berpeluang mendapat akses pendidikan yang baik untuk memperoleh pensijilan yang diiktiraf dalam bidang dandanan rambut dan kecantikan.

Majlis graduasi diserikan dengan kehadiran Hannah Yeoh, Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat.

Menurutnya, program Beauty for a Better Life ini melengkapkan usaha kementerian untuk membangunkan wanita yang kurang bernasib baik dengan menyediakan peluang latihan vokasional pada mereka yang tidak berkemampuan.

Beliau juga menekankan bahawa latihan percuma ini mampu mengatasi rintangan bagi wanita muda dari keluarga yang miskin mendapatkan kemahiran profesional, dan yang lebih penting meningkatkan gaya hidup melalui pekerjaan atau memulakan perniagaan perkhidmatan selepas itu.

Hannah Yeoh berkata, kerajaan sendiri tidak boleh atau mampu menyediakan latihan vokasional seperti ini tanpa berkerjasama dengan organisasi yang berjaya dalam industri tersebut seperti L’Oréal untuk memberi panduan dan membimbing wanita muda menempatkan mereka dan kekal relevan dalam pasaran ini.

Pengarah Komunikasi Korporat L’Oréal Malaysia, Zaireen Ibrahim menegaskan bahawa L’Oréal adalah peneraju global dalam kecantikan dengan semangat komuniti untuk memberi bantuan kepada yang memerlukannya.

“Di Malaysia, kami komited untuk memberi balik kepada komuniti melalui pelbagai inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) dan salah satunya adalah program Beauty for a Better Life.

Dengan program ini, visi kami adalah untuk membantu mengubah hidup wanita muda dengan memberi inspirasi dan pembelajaran kualiti tinggi untuk kerjaya dalam sektor kecantikan dan dandanan rambut, dengan ini membantu mereka untuk menerima pendapatan yang lestari bagi kehidupan yang lebih bagus.

Semasa majlis graduasi di Pusat Peluang Latihan Vokasional YWCA di Kuala Lumpur, kelas siswazah 2019 menunjukkan kemahiran mereka dengan memberi perkhidmatan memotong rambut serta solekan kepada para pelajar daripada Akademi Inovasi SOLS 24/7, pertubuhan bukan untung yang berteraskan pembelajaran dan memperkasakan komuniti yang kurang bernasib baik.

Mereka termasuk termasuk remaja yang akan menghadiri temu duga kerja boleh mendapatkan perkhidmatan dandanan rambut dan solekan profesional untuk membantu mereka tampil yakin untuk pekerjaan impian mereka!

Para graduan tahun ini termasuk empat wanita muda dari masyarakat asli di Gua Musang, Kelantan. Mereka memiliki prestasi cemerlang sepanjang latihan mereka dan tiga daripadanya telah mendapat pekerjaan sebelum tamat pengajian mereka.

Bagi Amisha A/P Rudin yang berusia 18 tahun dari Gua Musang, Kelantan, menerima Anugerah Prestasi Terbaik merupakan suatu kejutan besar buatnya.