Usahasama Awam-Swasta Manfaatkan Perkongsian Sumber Demi Kemajuan Bersama dan Melahirkan Pakar Farmakologi Berwibawa

Accent Wellness Global Sdn Bhd (Accent Wellness), sebuah syarikat farmasi penyebatian di Malaysia, telah berganding bahu dengan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) untuk melaksanakan penyelidikan bersama, mempertingkatkan kefahaman pesakit dan pembangunan bakat.

Kedua-dua pihak menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) yang merasmikan usahasama awam-swasta yang saling memanfaatkan bagi tempoh lima tahun.

“Kami amat sukacita untuk bekerjasama bersama UKM menerusi MoU ini yang menandakan usaha ke arah memajukan sektor penjagaan kesihatan di Malaysia.

Sesungguhnya masih terdapat peluang untuk berkembang dan kami percaya usahasama awam-swasta ini penting untuk merapatkan jurang dan menambah baik pelaksanaan perkhidmatan sosial seperti sektor penjagaan kesihatan.

Di samping berkongsi sumber dan membina komuniti serba maklum, kami percaya usahasama ini penting bagi melahirkan profesional penjagaan kesihatan masa depan yang dilengkapi dengan ilmu terkini daripada industri bagi memenuhi keperluan penjagaan kesihatan Malaysia yang kian berkembang,” kata Pengarah Urusan Accent Wellness, Stephanie Yang.

Menerusi MoU ini, Accent Wellness akan menyumbang kepakaran dalam usahasama
penyelidikan serta untuk melatih ahli-ahli fakulti, mahasiswa dan pelajar siswazah UKM,
memainkan peranan sebagai penaja bersama ubat untuk penyelidikan, dan juga penganjur
bersama ceramah pendidikan dan sesi latihan di UKM.

Sementara itu, UKM akan membolehkan Accent Wellness berganding bahu dengan pakar-pakar klinikal, para penyelidik dan mendekati orang awam sepanjang kerjasama ini.

Antara pengkhususan bidang penyelidikan yang dikongsi oleh UKM dan Accent Wellness termasuk terapi penggantian hormon dan penyelidikan ke atas estrogen dan testosteron berhubungan dengan kesihatan tulang.

Usaha ini merupakan kerjasama pertama UKM bersama syarikat penyedia perkhidmatan farmasi penyebatian yang membuka ruang bagi pengkhususan dan penambahan nilai dalam bidang farmasi.

“Kami amat gembira kerana Accent Wellness telah memilih UKM sebagai rakan strategik
untuk usahasama ini. Hubungan kami telah dijalin sebelum MoU ini menerusi Jabatan
Farmakologi kami.

Mereka telah menyokong beberapa inisiatif kami seperti Mesyuarat Saintifik Penyelidikan Tahunan Mahasiswa Perubatan (MUASRM) Ke-11 dan Persidangan Antarabangsa Ke-4 mengenai Kemajuan Sains Perubatan yang menggalakkan penyelidikan di tahap mahasiswa dan lepasan ijazah.

Kami berharap untuk mengeratkan lagi hubungan dalam bidang penyelidikan dan pendidikan di samping meningkatkan tahap keterlibatan orang ramai,” kata Timbalan Dekan (Penyelidikan & Inovasi), Fakulti Perubatan, UKM, Profesor Dr Ahmad Nazrun Shuid, di majlis tandatangan.

MoU ini merupakan satu perkembangan positif bagi industri penjagaan kesihatan, selari
dengan kejayaan Malaysia yang terus menarik minat khalayak global menerusi tawaran
penjagaan kesihatan bertaraf dunia negara ini.

Menurut Indeks Persaraan Global Tahunan International Living 2019, Malaysia mencatatkan 95 daripada 100 markah dan diberikan penarafan tertinggi dalam kategori Penjagaan Kesihatan Terbaik Dunia.

Menurut laman web International Living, antara enam negara yang mendapatkan penarafan terbaik dalam kategori Penjagaan Kesihatan Terbaik Dunia bagi 2019, Malaysia berada di tangga teratas dengan perkhidmatan penjagaan kesihatan bertaraf dunia dan infrastruktur canggih.