Pos Malaysia Berhad (Pos Malaysia) mengeluarkan koleksi setem terbaru berjudul ‘Seni Ukiran dan Kraf’ yang mula dijual pada 4 Disember lalu di pejabat pos seluruh negara.

Kepelbagaian budaya, warisan dan tradisi yang telah wujud berabad lamanya di Malaysia telah menjadikan negara ini kaya dengan budaya seni dan kraf, yang menerapkan pelbagai unsur dan pengaruh. Kemahiran ini diturunkan dari satu generasi ke generasi yang lain, agar keaslian dan keindahan dalam pembuatan dapat dikekalkan.

Syed Md Najib Syed Md Noor, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pos Malaysia berkata, “Pengeluaran koleksi setem ini adalah sebahagian daripada usaha kami dalam memupuk kesedaran di kalangan peminat setem dan orang ramai terhadap pentingnya menjaga dan menghargai warisan negara.

Dalam arus pemodenan, penggunaan teknik pengeluaran secara besar-besaran telah menyebabkan keindahan dan ketelitian cara pembuatan lama kian dilupakan. Ini adalah cara kami untuk mempromosikan khazanah negara kepada generasi muda, melalui pengeluaran koleksi setem dengan rekaan tiga lembaran yang mengandungi 20 keping setem setiap satu, menampilkan rekaan Seni Ukiran Kayu, Seni Kraf Seramik dan Seni Anyaman Buluh.”

Pos Malaysia akan menghasilkan 750,000 keping setem (250,000 keping bagi setiap satu rekaan) dengan nilai 60 sen, 80 sen dan RM1.00 bagi koleksi ini.

Selain tiga rekaan tersebut, Lembaran Mini (MS) khas akan menampilkan Seni Kraf Logam yang menggunakan pelbagai jenis logam seperti perak, besi, pewter, tembaga dan emas. Keindahan kraf logam yang indah dipamerkan dalam ilustrasi Kalung Rantai dengan cetakan timbul kosong (blind embossing) dan varnis ultra ungu (UV varnish).

Hanya 22,000 salinan MS akan dihasilkan dan ia boleh didapati pada harga RM5.00 sehelai. Bagi para pengumpul tegar, tanda pembatalan eksklusif bercorak ukiran eksklusif tersedia bagi menambah nilai estetika koleksi yang dibeli.

Sebanyak 27,000 salinan Sampul Surat Hari Pertama (FDC) boleh didapati pada harga RM2.90 setiap satu manakala FDC bersama MS boleh didapati pada harga RM5.50 setiap satu. Sebanyak 1,500 folder juga dijual pada harga RM6.00 setiap satu. Set folder lengkap boleh dibeli pada harga RM67.40 sebuah.

Kesemua setem dan produk filateli ini tersedia untuk pembelian di pejabat pos besar, pejabat pos terpilih di seluruh negara dan pembelian dalam talian di eziemall.com, di bawah pautan “Setem & Koleksi”.

Untuk pertanyaan lanjut mengenai setem dan produk filateli lain, Unit Setem dan Filateli Pos Malaysia boleh dihubungi di 03-2267 2267 (sambungan 2000) atau melalui e-mel di [email protected].