Seramai 77 kanak-kanak mengambil bahagian dalam inisiatif pertanian bandar Maybank di majlis sambutan Deepavali

SERAMAI 29 kanak-kanak dari Pertubuhan Kebajikan Rumah Anak Yatim Sri Sai Selangor dan 48 dari Pusat Penjagaan Anak Yatim Sai Pandian mendapat pengalaman Deepavali unik apabila diberi peluang untuk mempelajari asas-asas pertanian bandar dengan menanam sayuran mereka sendiri pada majlis khas Deepavali Maybank yang diadakan di Menara Maybank.

Mereka juga berpeluang menyaksikan pelbagai program menyeronokkan berwarna-warni, muzikal dan tarian, diikuti dengan persembahan kebudayaan tradisional India oleh pekerja Maybank, dendangan muzik oleh K.J Production Kuala Lumpur, serta juadah makan tengah hari yang lazat.

Sambutan Deepavali Maybank juga menyaksikan ahli Lembaga Pengarah Maybank, Datuk R Karunakaran, menandakan permulaan acara dengan menyalakan ‘Kuthu Vilakku’, sebuah lampu tradisional India yang diletakkan di sebelah Kolam berwarna-warni di pintu utama Menara Maybank.

Senyuman kanak-kanak telah memeriahkan lagi sambutan apabila mereka mendapat sumbangan dan wang Deepavali yang disampaikan oleh Datuk Mohaiyani Shamsudin, Pengerusi Maybank; Datuk Abdul Farid Alias, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Maybank dan Nora Abd Manaf, Ketua Pegawai Modal Insan Kumpulan Maybank.

“Sambutan Deepavali Maybank adalah sebahagian daripada komitmen tahunan kami untuk membawa kegembiraan kepada masyarakat segmen khas pada setiap musim perayaan.

“Kami bukan sahaja meraikan tetamu khas, tetapi juga mengingatkan diri kita dan orang lain bahawa kami boleh terus membawa perubahan lebih baik kepada masyarakat,” katanya.

“Pada setiap majlis perayaan, kami juga menanamkan semangat kekitaan bukan sahaja untuk kakitangan tetapi juga bersama tetamu yang dijemput khas. Tahun ini, kami mengambil langkah berbeza dengan mewujudkan kesedaran di kalangan kanak-kanak tentang kepentingan kemampanan.

“Oleh itu, kami mengadakan sesi mengajar cara menanam sayur-sayuran mereka sendiri melalui inisiatif pertanian bandar kami yang dikenali sebagai ‘Plant A Seed Today for a Better Tomorrow’,” katanya.

Inisiatif pertanian bandar bertujuan untuk memberikan pemahaman mendalam kepada orang ramai tentang cara-cara mewujudkan masa depan lebih mampan, dan melengkapkan mereka dengan kemahiran yang dapat praktikkan dengan kapasiti mereka sendiri.

Salah seorang tetamu di majlis sambutan, Tevayani, 20, dari Pusat Jagaan Anak-Anak Yatim Sai Pandian berkata, “Saya teruja kerana dapat meraikan Deepavali dengan Maybank dan saya bersyukur kerana saya diberi peluang untuk menyertai aktiviti pertanian bandar yang memberi banyak makna kepada saya kerana saya juga suka menanam bunga dalam masa lapang saya.”

Sementara itu Thesigan, 14, dari Pertubuhan Kebajikan Rumah Anak Yatim Sri Sai Selangor berkata, “Saya tidak dapat tidur malam tadi kerana memikirkan acara di Maybank. Saya berasa teruja apabila mendengar tentang aktiviti pertanian bandar, kerana saya juga berjaya menanam pokok mangga dan bunga raya saya sendiri. Ini merupakan pengalaman yang luar biasa bagi diri saya.”

Bersempena musim perayaan, sebuah bazar juga diadakan di ruang legar Menara Maybank dari 21 – 25 Oktober di mana organisasi-organisasi terpilih dijemput untuk berniaga pelbagai jenis makanan dan minuman, produk mesra alam dan lain-lain barangan kepada pekerja Maybank dan orang awam.

Sepuluh peratus daripada hasil jualan barang-barang akan disumbangkan kepada Pertubuhan Kebajikan Rumah Anak Yatim Sri Sai Selangor dan Pusat Penjagaan Anak Yatim Sai Pandian.

Kemeriahan sambutan Deepavali juga jelas kelihatan di kalangan kakitangan Maybank – kebanyakan mereka berpakaian tradisional dan turut disajikan dengan makanan ringan yang disampaikan oleh ahli lembaga pengarah dan pengurusan kanan Bank.