PROTON memperkenalkan model-model baharu ke pasaran Mesir di sekitar piramid agung di Kaherah iaitu di cawangan 4S baharu di Smart Village, Abbou Rawash, Giza yang telah ditambahbaik.

PENGENALAN model itu disempurnakan dalam majlis dirasmikan oleh Steven Xu Yuan, Pengarah Jualan Antarabangsa PROTON bersama Hisham Ezz Elarab, pemilik Alpha
Ezz Elarab dan disaksikan oleh Mohd Haniff Abd Rahman, Duta Besar Malaysia ke Mesir.

From left: Yassin (Shareholder of Alpha Group Ezz Elarab), Mohd Haniff Abd Rahman (Malaysian Ambassador to Egypt), Yassr (Shareholder of Alpha Group Ezz Elarab), Hisham Ezz Elarab (owner of Alpha Group Ezz Elarab), Steven Xu Yuan (Director of International Sales, PROTON)

Seperti yang dijanjikan semasa majlis pelepasan di Tanjung Malim pada September lalu, sejumlah 246 buah kereta Proton terdiri daripada pemanduan sebelah kiri Proton Saga dan Proton Exora tiba dengan selamat di pelabuhan Mesir bulan lepas.

Pengedaran kereta-kereta tersebut akan diuruskan oleh pengimport tunggal kereta Proton di Mesir iaitu Alpha Ezz Elarab yang akan melakukan penghantaran ke tujuh pusat cawangan dan pengedar yang akan menjualnya ke pasaran.

Pengimport mensasarkan jualan sebanyak 1,400 unit bagi 2019, yang juga merupakan sasaran yang mampu dicapai di mana Saga dan Exora Plus baharu akan mula dijual pada pertengahan tahun depan.

Bercakap semasa pelancaran, Hisham Ezz Elarab, pemilik Alpha Ezz Elarab berkata, beliau amat teruja sewaktu model-model terbaharu Proton tiba di Mesir kerana kini, dia dan pasukannya dapat bekerja untuk memperkukuhkan semula jenama PROTON
berikutan dengan perubahan dinamik yang berlaku kepada jenama PROTON di Malaysia.

Hisham Ezz Elarab, owner of Alpha Group Ezz Elarab delivers his opening speech

Selain menjadi pengimport tunggal, Alpha Ezz Elarab merupakan syarikat pertama yang membawa Identiti Korporat terkini PROTON pada bilik pameran luar negara. Dibuka kepada orang ramai bermula 10 November, pusat cawangan ini menyediakan perkhidmatan jualan, servis, alat-alat ganti serta mempunyai kemudahan membaiki yang meliputi kawasan sebesar 15,000 meter persegi.

Cawangan-cawangan Proton lain di Mesir yang akan menampilkan Identiti Korporat baharu adalah di Al-Battal Street, Mohandessee dan Nahas Street, Bandar Nasr.

“Mesir berpotensi memainkan peranan besar dalam membantu PROTON mencapai sasaran jualan masa hadapannya dengan meningkatkan jumlah jualan eksport kami.

Syarikat dan pengimport di Mesir perlu bekerjasama dengan lebih rapat untuk memastikan keperluan pasaran dapat dipenuhi apabila produk diperkenalkan beserta harga yang sesuai untuk pembeli di sini.

Mohd Haniff Abd Rahman, Malaysian Ambassador to Egypt, tours the new PROTON 4S outlet opened by Alpha Group Ezz Elarab while taking a closer look at the Proton cars launched in Egypt

Sekiranya kami mampu melakukannya dan dapat menyerahkan kereta tepat pada masanya, maka kami boleh berjaya,” kata Steven Xu, Pengarah Jualan Antarabangsa PROTON.

Tahun 2019 akan memperlihatkan perubahan besar pada pasaran automotif Mesir. Pengurangan cukai import untuk kereta-kereta Eropah secara beransur-ansur akan membawa kepada harga yang lebih rendah dan pengguna akan memilih untuk membeli kereta-kereta tersebut.

Untuk mengatasi cabaran ini, PROTON dan rakan kongsinya di Mesir sedang mempertimbangkan pelbagai strategi termasuk memulakan operasi CKD.

Walau bagaimanapun, strategi yang dirancang memerlukan pengambilan beberapa langkah penting termasuk kajian kebolehlaksanaan untuk memastikan ia menjadi pelaburan ekonomi munasabah oleh semua pihak yang terlibat.

Dengan mewujudkan operasi CKD ia bermakna PROTON akan dapat memanfaatkan insentif pemasangan tempatan dan Mesir boleh digunakan sebagai hab serantau untuk menghasilkan kereta-kereta yang akan dijual di rantau Timur Tengah Afrika Utara (MENA).

Hisham Ezz Elarab, owner of Alpha Group Ezz Elarab presents a memento to Mr Steven Xu, Director of International Sales, PROTON

“Model-model yang kami lancarkan di Mesir ini akan memulakan penjenamaan semula PROTON di pasaran negara berkenaan.

Aktiviti susulan harus dilaksanakan bagi memastikan momentum jualan berterusan dan diharapkan proses CKD dapat dimulakan selepas itu.

Matlamat kami dengan operasi CKD di Mesir, ia tidak akan hanya terhad kepada hanya pasaran tempatan kerana kami juga akan cuba memenuhi permintaan dari seluruh negara MENA,” kata Dr Li Chunrong.

Untuk memastikan kemasukan model-model PROTON baharu ini menerima publisiti meluas dengan cepat, rakan-rakan media dijemput untuk memandu uji kereta-kereta tersebut selepas acara pelancaran.

Dua hari kemudian, para pelanggan akan menghadiri acara ‘Hari Keluarga’ yang menyediakan pameran kereta, aktiviti pandu uji, live band, persembahan badut dan tarikan-tarikan lain di taman hiburan mini di dalam premis PROTON 4S itu.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini