PROTON akan mula membuka tempahan untuk X70 bermula hari ini (8 September) dengan deposit sebanyak RM1,000 bagi setiap satu unit.

PROTON X70 direka dengan gabungan gaya cita rasa rakyat Malaysia, garisan-garisan mempersonakan pada SUV ini ialah hasil usaha kumpulan pereka cipta yang diketuai oleh Naib Presiden Eksekutif Reka Bentuk Geely, pereka British Peter Horbury.

Beliau merupakan seorang pereka bentuk kereta yang disegani dengan memiliki 40 tahun pengalaman dalam bidang diceburinya, Peter yang sebelum ini merupakan naib presiden reka bentuk di Volvo Car Corporation turut diiktiraf sebagai pereka yang telah merevolusikan jenama Swedish daripada rekaan kereta bentuk bersegi kepada kereta model yang dijual di pasaran kini.

Proton X70 adalah hasil usahasama pertama yang dihasilkan oleh Geely dan PROTON, majlis eksklusif ini turut dihadiri oleh Dr Li Chunrong, Ketua Pegawai Eksekutif PROTON, Dato’ Radzaif Mohamed, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif PROTON dan barisan pengurusan kanan PROTON.

Turut hadir Azlan Othman, Ketua Reka bentuk PROTON bagi menyampaikan maklumat mengenai reka bentuk SUV.

Menurut Azlan, silhouette yang diukir bersama garisan penuh energik telah diinspirasikan daripada bentuk berotot dan kelincahan seekor kucing. Lebih tepat lagi, bentuk tersebut digambarkan dari keluarga kucing yang besar, seperti Harimau Malaya, di mana bentuk tersebut memberikan rasa momentum kehadapan.

Ianya turut dikaitkan dengan lampu hadapan serta lampu siang yang memberi gambaran seakan sepasang ‘mata’ yang menjadikan SUV ini dikenali tanpa mengira persekitaran pemanduan.

Bagi membezakan rekaan antara SUV Proton dengan model asal dari Geely, Azlan bersama pasukan perekanya sudah melakukan beberapa perubahan pada bahagian luaran agar kekal unik dan menepati cita rasa rakyat Malaysia.

Antara perubahan paling ketara adalah pada bahagian gril yang memiliki reka bentuk diinspirasikan oleh busur yang melambangkan ketangkasan, kecepatan dan ringan.

Begitu juga dengan lencana PROTON pada pertengahan gril tersebut selain diapit dengan gril tiga bar hitam mendatar. Jika diperhatikan secara teliti, rekaan bar itu mempunyai corak pengulangan tersendiri yang diilhamkan oleh ketukangan Malaysia dan warisan semula jadi kita.

“Kami memasukkan unsur-unsur unik yang terdapat di Malaysia dan menerapkannya dalam reka bentuk kami untuk menghargai keunikan dan kekayaan persekitaran, tradisi dan warisan kita.

Dengan mencerminkan ketukangan dahulu kala, kami telah membangun dan mengembangkan seni ukiran kayu tradisional ke dalam susunan reka bentuk yang kami panggil Infinite Weave,” kata Azlan.

Pada bahagian dalaman, unsur-unsur kemewahan seperti kulit Nappa, sentuhan aksen aluminium dan skrin sentuh menghasilkan suasana yang mewah, ketukangan dan teknologi.

Garisan-garisan dalaman yang elegan telah diinspirasikan daripada kombinasi antara permukaan gelap dan terang manakala sentuhan Malaysia ditambah untuk menimbulkan corak Infinite Weave, yang dibawa ke bahagian dalaman melalui gril pembesar suara dan pembuka pintu di bahagian dalam.

Apa yang paling menyerlahkan identiti Proton adalah melalui ikon lambang PROTON yang diletakkan pada stereng kereta.

Selain menunjukkan reka bentuk luaran dan dalaman SUV tersebut kepada media, PROTON turut mengambil kesempatan mengumumkan secara rasmi nama bagi SUV itu.

Satu pertandingan dalam talian telah dianjurkan dan rakyat Malaysia diajak untuk memilih salah satu daripada empat nama yang disenaraikan – PX70, X7, X70 dan X700.

Lebih daripada 89,900 peserta telah menghantar penyertaan, di mana nama X70 telah dipilih.

“Kami kini memperkenalkan SUV PROTON sebagai X70. Ini merupakan kali pertama kami menggunakan sistem abjad angka bagi model Proton di mana kajian kami menunjukkan ianya akan memudahkan untuk PROTON menjual X70 tersebut di ASEAN dan pasaran-pasaran antarabangsa lain tanpa adanya batasan bahasa.

Huruf X sinonim dengan kenderaan jenis Crossover atau SUV daripada jenama-jenama lain. Nombor 70 menggambarkan saiz atau kelas bagi segmen SUV dan memberi PROTON satu sistem logikal untuk menghasilkan model yang lebih besar atau kecil pada masa hadapan,” kata Abdul Rashid Musa, Ketua Pegawai Eksekutif PROTON Edar.

Ia juga menjelaskan bahawa sesi pratonton ini bukan hanya akan dilakukan bersama rakan-rakan media sahaja. Malah satu siri bertemu pelanggan yang merangkumi 7 bandar utama di Malaysia akan berlangsung dari 19 September sehingga 4 November akan diadakan untuk membolehkan orang ramai, industri perbankan dan insurans serta pelanggan korporat berpotensi melihat dengan lebih dekat model X70 sebelum ia dilancarkan pada hujung tahun ini.

“Sesi pratonton bermula dari 19 September dan kami mensasarkan untuk mendekati hampir 6,000 orang. Itu hanya sebahagian kecil daripada pembeli yang berpotensi kami sasarkan tetapi bagi mereka yang sudah yakin dan mahu membeli SUV baharu kami,” kata Rashid.

KOMEN ANDA

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini