PROTON bakal membuka Pusat Alat Ganti Serantau (RPC) baharu di Kuching, Sarawak untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat bagi pangkalan pelanggannya yang semakin meningkat di Malaysia Timur.

Kemudahan seluas 28,000 kaki persegi itu mempunyai lebih daripada tiga kali ganda kapasiti penyimpanan daripada setor sebelumnya dan akan berfungsi sebagai pusat pengedaran alat ganti untuk bahagian dan komponen selepas jualan untuk Sabah dan Sarawak.

“PROTON dengan sukacitanya mengumumkan RPC baharu kami di Kuching hampir siap. Ia direka untuk memenuhi keperluan pengedar kami dan pelanggan mereka di Malaysia Timur dan mengurangkan masa menunggu untuk alat ganti di rantau di mana logistiknya agak mencabar.

Setelah siap, kami akan mempunyai keupayaan untuk menyimpan sehingga tiga bulan stok, malah boleh juga menerima penghantaran terus alat ganti daripada vendor luar negara,” kata Roslan Abdullah, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, PROTON.

Selain daripada peningkatan ruang dan keupayaan untuk mengendalikan penghantaran terus alat ganti, RPC baharu juga akan dapat menyimpan sehingga enam kontena, membolehkannya menerima berbilang tempahan serentak.

Ia juga akan dapat mengendalikan peningkatan daya pengeluaran, mengurangkan masa yang diperlukan untuk memproses dan menghantar pesanan ke pusat servis/pengedaran.