Dalam Senarai 100 Padang Golf Terbaik di Asia kali Ke-6, hanya 4 padang golf di Malaysia yang menerima pengiktirafan yang sangat berharga, dengan Padang Klasik Garden Forest City Golf Resort mendapat kedudukan yang ke 49.

Forest City Golf Resort terdiri daripada dua padang golf bertaraf antarabangsa dan Hotel Golf lima bintang yang berfungsi sebagai rumah kelab di tengah-tengah resort.

Padang Golf Legasi dibuka pada 2018 dan direka oleh legenda golf Jack Nicklaus dan anaknya Jack Nicklaus II. Padang golf dengan par-72 ini menjangkau 7,386 ela dari penanda hitam dan meliputi kawasan seluas 739,700 meter persegi.

Padang golf ini menampilkan tanah tandus berpasir yang bersemak dan mempunyai konsep berinspirasi padang pasir yang dikelilingi oleh bakau dan air semula jadi.

Padang Golf Klasik merupakan padang kedua kedua Forest City Golf Resort. Ia direka oleh Liang Guokun (LGK), seorang pereka padang golf veteran Cina dengan pengalaman selama 30 tahun dalam seni bina landskap.

Konsep reka bentuk LGK menggariskan tasik semula jadi dan tersambung untuk menyediakan air untuk pengairan dan menambah peka pergerakan.

Memandangkan Forest City amat menitikberatkan kelestarian penyelenggaraan rumput, padang golf dikekalkan pada tahap yang tinggi. Dengan kerja penyelenggaraan yang meluas, purata kelajuan hijau harian dijamin melebihi 9.2, memberikan pemain golf pengalaman yang lebih baik.

Dahulu ramai pemain golf terkenal yang bermain di Forest City Golf Resort, seperti Kelly Tan, Gavin Green, dsb. Tempat peranginan golf ini juga merupakan tempat banyak kejohanan antarabangsa dianjurkan.

Setakat tahun ini, 44 acara golf antarabangsa telah diadakan termasuk Acara Golf Amal Tunku Laksamana pada 11 September lalu.