Maxis perkuat keupayaan penyelesaian awan sehenti dengan pengambilalihan terkini

Maxis mengukuhkan kedudukannya sebagai Syarikat Penyelesaian Konvergen Terkemuka di
Malaysia dengan pengambilalihan Peering One Sdn Bhd, sebuah syarikat penyelesaian awan tempatan yang menumpukan kepada perkhidmatan pengurusan awan hibrid dan persendirian.

Pengambilalihan ini mengukuhkan keupayaan Maxis sebagai penyedia penyelesaian awan
sehenti, dengan penawaran lengkap untuk memenuhi spektrum penuh keperluan perniagaan.

Pengambilalihan Peering One terutamanya bagi kumpulan pakar profesional awan, pangkalan pelanggan, dan kedudukan pasaran mereka yang kuat, akan meningkatkan keupayaan Maxis untuk menawarkan penyelesaian awan terbaik bagi hibrid dan persendirian.

“Penyatuan Peering One ke dalam pasukan kami di Maxis adalah tonggak penting dalam
perjalanan kami untuk menjadi penyedia penyelesaian awan terbaik untuk pelanggan, dan
memperdalam kepakaran domain kami. Ini mengukuhkan komitmen kami untuk menyokong

inisiatif MyDIGITAL Kerajaan untuk mengubah Malaysia menjadi pemimpin serantau dalam
ekonomi digital, dan memberi yang terbaik untuk rakyat dan teknologi bagi membolehkan
perniagaan dan negara Terus Meneraju,” kata Paul McManus, Ketua Pegawai Perniagaan
Perusahaan Maxis.

Peering One mempunyai pengalaman lebih dari 10 tahun dalam menyediakan perkhidmatan awan dan ICT kepada pelanggan perusahaan di Malaysia. Ini adalah pengambilalihan kedua Maxis di ruang awan, berikutan kejayaan penyatuan Infrastruktur Consulting & Managed Services (ICMS), Rakan Perniagaan Microsoft Gold dengan kecekapan yang tinggi dalam Azure Cloud Solutions, Modern Workplace and Security, pada bulan April 2020.

“Peering One telah meraih kekuatan pasaran tempatan sejak 2010, dengan jumlah pelanggan yang luas di pelbagai industri. Kami amat teruja untuk menyertai Maxis. Dengan kerjasama pasukan dinamik Maxis Business, kami percaya dapat merealisasikan cita-cita bagi memperkasakan lebih banyak perniagaan tempatan untuk memanfaatkan awan demi aspirasi digital,” kata Wong Chee Voon, Pengarah Urusan Peering One.

Maxis kini mampu menyediakan Cloud Managed Services sehenti untuk pelanggan menikmati penjimatan kos awal dengan fleksibiliti meningkatkan keperluan penggunaan awan mereka melalui model ‘bayar-seperti-anda-gunakan’.

Ini ditambah dengan layanan pemantauan dan sokongan 24×7 melalui Maxis’ Cloud Network Operations Centre (NOC) untuk memastikan pengalaman tanpa bimbang. Maxis juga akan memperluas jejak Hosted Cloud dalam negara melalui perkongsian strategik Peering One dengan Pusat Data Tier 3, yang menangani keperluan pelanggan yang semakin meningkat untuk keselamatan data dan privasi.

Penyelesaian baru ini akan disatukan ke dalam penawaran Maxis semasa dan disampaikan
melalui rangkaian mudah alih dan tetap terpadu di Malaysia.

Selain ICMS, pengambilalihan terkini, Peering One mengikuti pengambilalihan lain oleh Maxis, termasuk Optima Innovations pada bulan Jun 2018 untuk kepakaran eDagang dan Audeonet (M) Sdn Bhd pada bulan Disember 2020 untuk penyelesaian suara dan komunikasi bersatu.