Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) menyarankan agar sebarang pembangunan di Bukit Fraser mengekal dan memelihara tema atau konsep tudor sesuai dengan jolokan Bukit Fraser sebagai The Little England.

Dato’ Sri Nancy Shukri berkata, Bukit Fraser perlu dibangunkan sebagai destinasi warisan tinggalan kebudayaan sebagai tarikan pelancongan.

Menurutnya, segala cadangan pembangunan dan pembinaan hotel baharu di Bukit Fraser adalah di bawah bidang kuasa Pihak Berkuasa Tempatan dan Kerajaan Negeri serta tertakluk kepada pertimbangan dan kelulusan Majlis Daerah Raub (MDR) sebagai pihak berkuasa tempatan bagi Bukit Fraser.

MOTAC juga menggesa agar sebarang pembangunan tidak mengganggu ekosistem di kawasan itu yang terkenal dengan kehadiran pelbagai spesis burung dan menjadi tumpuan sebagai salah satu destinasi tempat untuk aktiviti bird watching di Malaysia.

Beliau berkata demikian dalam Siri Jelajah Semarak Pelancongan Domestik di Bukit Fraser.

Siri Jelajah Semarak Pelancongan Domestik di Bukit Fraser turut dihadiri Ketua Setiausaha MOTAC, Dato’ Dr Noor Zari Hamat dan pengurusan tertinggi Kementerian itu.

Pada masa ini hanya terdapat tiga (3) buah hotel dengan jumlah bilik sebanyak 370 buah sahaja di Bukit Fraser. Jumlah ini tidak mencukupi bagi menampung permintaan terutamanya pada hujung minggu dan musim cuti umum.

Premis penginapan baharu boleh menarik minat pelancong atau pihak korporat untuk berkunjung dan mengadakan program di Bukit Fraser.

Nancy sebelum itu diberi taklimat oleh Exco Pelancongan, Alam Sekitar, Perladangan dan Komuniti Negeri, Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsudin dan Yang Di Pertua Majlis Perbandaran Kuantan, Dato’ Hamdan Hussin.