UVD Robots, pengeluar terkemuka dunia bagi robot pembasmian kuman, memperkenalkan generasi ketiga bagi robot boleh gerak berautonomi mereka yang menghapuskan virus dan bakteria di udara dan di permukaan dengan menggunakan cahaya UV-C.

Robot hiper pintar yang baharu itu dapat menunjukkan kepada pengguna seberapa baik ia telah membasmi kuman dan sangat mudah untuk digunakan sehingga sesiapa sahaja boleh mempelajarinya dalam hanya beberapa minit.

Pandemik Covid-19 telah meningkatkan secara kekal keperluan kebersihan dan pembasmian kuman pada satu skala global.

Di lebih 60 buah negara di seluruh dunia, pengedar UVD Robots sedang mengalami permintaan yang tinggi dari hospital, lapangan terbang, hotel, pusat beli-belah, syarikat makanan, industri pembersihan, kapal persiaran, syarikat farmaseutikal, kompleks pejabat dan banyak lagi yang berusaha untuk mendapatkan penyelesaian bagi memastikan persekitaran yang bebas daripada jangkitan.

“Kami telah mereka bentuk robot UV yang paling maju di dunia, yang juga merupakan yang paling mudah untuk digunakan di dunia,” kata Per Juul Nielsen, Ketua Pegawai Eksekutif bagi UVD Robots.

“Sesiapa sahaja boleh memasang robot itu dalam hanya beberapa minit dan dengan serta merta boleh menggunakannya, menyahjangkit bakteria dan virus dari udara dan sebarang permukaan.”

Robot generasi ketiga itu dari UVD Robots boleh juga mengemudi dan beroperasi dalam persekitaran yang sangat kecil dan sempit, yang membuka peluang pasaran baharu seperti pembasmian kuman berautonomi bagi bilik-bilik hotel yang kecil.

Robot baharu itu mempunyai jejak yang jauh lebih kecil daripada pendahulunya, namun mempunyai kekuatan pembasmian kuman yang sama.

“Robot pembasmian kuman UV-C boleh gerak berautonomi generasi ketiga kami adalah yang pertama di dalam generasi itu di dunia dan sudah pasti sebuah pengubah keadaan dalam banyak cara, yang akan selamanya mengubah masa hadapan bagi penggunaan robot UV-C untuk penyahjangkitan kuman merentasi pelbagai industri,” kata pengerusi bagi lembaga UVD Robots, Claus Risager.

Beliau berkata, robot itu memiliki sistem keselamatan yang tiada tandingannya yang menggunakan empat lapisan keselamatan, yang membolehkan robot itu untuk bergerak mengelilingi semua jenis persekitaran – walaupun di kawasan yang sangat sibuk kerana ia mematikan diri jika orang berada pada jarak yang terlalu dekat.

Ia mempunyai satu kemampuan yang unik untuk merasa, mendokumen dan menunjukkan kepada pengguna seberapa baik penyahjangkitan kuman di satu-satu kawasan, sekali gus membolehkan pengguna untuk menyesuai dan dengan pantas melaraskan proses itu dan mengoptimumkan kualitinya jika diperlukan.

Satu ciri yang tidak terdapat pada robot penyahjangkitan kuman UV-C lain di dunia. Semua ciri-ciri yang unik ini telah dipatenkan.”