Pengerusi NGO Antarabangsa, Datuk Dr Mustapha Ahmad Marican membuat kunjungan hormat ke atas Yang di-Pertua Negeri Melaka ke-7, TYT Tun Mohd Ali Mohd Rustam di pejabatnya di Sri Negeri, Melaka semalam.

Menurutnya, fokus perbincangan adalah mengenai isu-isu semasa berkaitan COVID-19 di peringkat global manakala isu serantau berkaitan krisis ekonomi yang turut memberi kesan kepada beberapa sektor industri pelancongan, perhotelan, hartanah dan sebagainya.

“Kebanyakan industri ini akan mengambil masa untuk pemulihan dan kerajaan sudah melakukan banyak usaha untuk melonjakkan semula sektor pelancongan khususnya pelancong tempatan dengan menawarkan promosi terbaik.

“Justeru, Melaka juga tidak ketinggalan menerima kesan akibat wabak COVID-19 apabila jumlah pelancong yang berkunjung berkurang sedangkan negeri bersejarah itu mempunyai banyak tempat menarik dan unik,” katanya dalam pertemuan empat mata dengan Tun Mohd Ali yang baru dilantik sebagai Yang di-Pertua Negeri Melaka menggantikan Tun Mohd Khalil Yaakob di sini.

Selain isu-isu semasa, isu antarabangsa turut dibincangkan khususnya pasca COVID-19 yang memperkenalkan kaedah normal baru selain turut disentuh ialah peluang memperkenalkan produk baru pelancongan bagi menarik pelancong luar berkumpulan besar datang ke sesebuah negara.

“Ini boleh diadakan menerusi penganjuran acara berskala besar seperti sukan berkuda antarabangsa, perahu layar antarabangsa, pertandingan berpidato Bahasa Melayu dan Jack Sky Motor pantai antarabangsa dan lain-lain yang boleh menarik mereka datang ke Melaka.

“Ini kerana Melaka terletak berhampiran laut dan aktiviti-aktiviti ini boleh menarik kehadiran pelancong dari dalam dan luar negara,” katanya.

Dr Mustapha berkata, Tun Mohd Ali juga pernah memegang jawatan tertinggi dalam badan bukan kerajaan (NGO) termasuk Presiden Gerakan Belia 4B Malaysia, Presiden World Assembly of Youth (WAY), Presiden World Youth Foundation (WYF) dan Presiden Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI).

Mustapha (kiri) menyerah Kain Mafla atau kain karma untuk TYT Tun Mohd Ali Rustam sebagai simbol NGO Antarabangsa di Melaka, semalam

Sementara itu, beliau berkata, NGO Antarabangsa masih aktif menjalankan misi kebajikan, keamanan dan hubungan antarabangsa bagi tujuan penyatuan semua kaum serta etnik dari konflik berpanjangan.

Menurutnya, NGO Antarabangsa memberi fokus di peringkat antarabangsa dengan usaha kejayaan terbesar yang berjaya diselesaikan ialah isu tahanan rakyat Malaysia seramai 47 orang 40 rakyat dari Sarawak, masing-masing tiga dari Sabah dan Selangor serta seorang  dari Wilayah Persekutuan.

Selain membina masjid, surau, sekolah tahfiz dan telaga serta tanah perkuburan di Kemboja, Mustapha juga turut membantu membina sekolah agama dan penempatan anak-anak yatim di selatan Thailand.

Mustapha pernah dilantik menjadi Penasihat Ekonomi dan Ketua Pengarah Eksekutif Terengganu Inc, satu daripada syarikat berkaitan kerajaan (GLC) utama negeri Terengganu dengan 143 syarikat dibawahnya pada tahun 2009 hingga 2013.